torsdag 30 juni 2011

en sommarlovsdag


De bästa sommarlovsdagarna tycker jag är de som har så lite inplanerat som möjligt i förväg, de som gör att man känner sig avkopplad direkt man vaknar. Idag var en sådan dag. Solen har lyst från en blå himmel hela dagen, barnen har pysslat, klippt och vikt av papper, ritat, byggt med klossar, badat i den lilla poolen, plockat jordgubbar och blombuketter, och jag har inte gjort mycket mer än tittat på dem, ätit glass, pillat lite i rabatterna och njutit, av barnen och av sommaren.

Ha det bra!
Ullis

onsdag 29 juni 2011

svalkande melondrink


Jag njuter av sommarvärmen! Idag har jag och töserna varit vid havet och hemkomna därifrån var vi ganska möra och trötta, men nöjda. Det blev lite vila i skuggan under ett av äppelträden efteråt, med svalkande melondrink. Supergott och superenkelt!

Ullis melondrink:
Mixa bitar av vattenmelon med några jordgubbar (vilket man kan hoppa över), isbitar och lite färskpressad lime efter smak. Häll upp i glas och njut genast!

Hoppas ni också har det skönt i värmen!
Ullis



tisdag 28 juni 2011

gurka, sallad och ringblomma

frilands gurka
Nu har det kommit igång att växa ganska bra i köksträdgården (ritning över landet hittar du här). Sallad, dill, persilja, sockerärtor och rädisor skördas, och en och annan späd morot. Även om det är lite av varje är det så härligt att gå ut och knipsa av en sockerärt och stoppa direkt i munnen, eller plocka in några salladsblad till lunchen.


Till vänster växer rödbetor (väldigt små än så länge) och frilands gurka. Det är första gången jag provar på att odla gurka och jag hoppas att det ska gå att skörda åtminstone en liten gurka i slutet av sommaren. Någon som har provat tidigare och har tips för att få skörd? På den högra bilden växer det sockerärtor i bakgrunden, och ringblommor i min äldsta dotters rabatt i förgrunden.


Ringblommorna lyser som små solar i rabatterna och blombladen blir fina i sallader.

I delarna från de gamla bikuporna växer nu ruccola, plocksallad av olika slag och dill, inte så mycket av varje, men lagom för vår familj.

Jag la mycket tid i våras på att göra i ordning gångarna mellan odlingslådorna. Underst ligger dagstidningar, ovanpå dem markduk och överst täckbark, och jobbet har lönat sig! Inget ogräs i gångarna i år, utan allt samsas med grönsakerna i lådorna istället (lite mer ogräs i lådorna än tidigare år faktiskt, men det måste väl få plats någonstans...).

måndag 27 juni 2011

liten malva i kvällssol

malva

En lång och tuff dag, en sådan dag när jag är extra glad för min stora fina familj.
Godnatt på er allihop!

Ullis


söndag 26 juni 2011

röda och vita rosen

Ilse Krohn Superior

Royal Bassino



I en rabatt på framsidan av huset har jag planterat röda och vita rosor. De är ganska små än, men blommar så vackert och kommer förhoppningsvis växa till sig med åren. Jag har två vita Ilse Krohn Superior, det är buskrosor som ska kunna bli klättrande om de får stöd. De är bara 1 år gamla och en halv meter höga, men har jag tur blir de med åren upp på 3 meter höga. De blommor hela sommaren med stora vita rosor som doftar otroligt gott! Under dessa rosor har jag planterat röda Royal Bassino (eller bara Bassino, är inte helt säker på namnet). Det är låga marktäckande rosor, och jag hoppas med åren att de ska täcka marken helt. De blommar också hela sommaren, men enkla små blommor. Framför rosorna växer ormöga, som lyser blå på våren, och mellan rosorna växer plymspirea som blommar med vita vippor i början av juni. Det gäller att ha tålamod med rosor, de växer inte alltid så fort och det kan bli några år med mycket barmark och taniga buskar i rabatten, men har man tur så blir det otroligt vackert efter några år!


1. Ormöga
2. Plymspirea
3. Ilse Krohn Superior
4. Royal Bassino

Ha det bra!
Ullis

torsdag 23 juni 2011

i väntan på midsommar...

En akvarell jag målade för något år sedan. "Fikapaus i äppelträdet" heter den.

Huset är snart färdigstädat och tårtbottnarna bakade, bara någon blomsterkrans kvar så är vi redo för midsommarfirande! Imorgon kommer vänner hit och det ska bli väldigt roligt att träffa dem! Väldigt bra vänner också som tar med sig det mesta av maten själva!

Jag önskar er en glad midsommar, och hoppas, hoppas att det dessutom blir fint väder!

Ullis

onsdag 22 juni 2011

glassig sommartårta



De senaste dagarna har varit fyllda av kalas, och jag har inte hunnit med att varken göra ett nytt inlägg på bloggen eller titta in på era bloggar. Men i stället har jag umgåtts mycket med min familj som har varit samlad här nere i söder.

Min äldsta dotter har fyllt 6 år och blivit firad rejält här hemma. När hon fyllde 1 år hittade jag på en glasstårta till hennes födelsedag, och sedan dess har vi, på hennes begäran, serverat den vid alla hennes födelsedagar. Den är barnsligt god, och dessutom enkel att göra, kanske ett tips till midsommarfesten...

Ullis mumsiga jordgubbsglasstårta:
Låt 1 liter vaniljglass tina något och rör den mjuk. Vispa 2 dl grädde fluffigt och rör ner i glassen. Mixa ½ liter jordgubbar till en sås och häll i drygt hälften i glassmeten. Blanda även ner ett par nävar lätt krossade maränger. Klä en tårtform med plastfolie och lägg sedan i en färdig marängbotten. Häll glassmeten ovanpå och ringla sedan över resten av jordgubbssåsen. Dra runt lätt med en gaffel så att såsen fördelas något. Ställ tårtan i frysen i 4 timmar. Lyft upp tårtan ur formen och dra försiktigt bort plastfolien. Låt den tina i ungefär en kvart och toppa sedan med jordgubbar och maränger inför serveringen.

En lite fråga också, jag kan inte se vilka som är mina följare, varken här på bloggens visnings sida eller på instrumentpanelen. Någon som har samma problem eller som vet hur jag åtgärdar det?

Ha det bra!
Ullis

lördag 18 juni 2011

barnkalas och cake pops



Tre timmars barnkalas är nu avklarat! Puh! Vår äldsta dotter fyller snart 6 år och idag firades hon ordentligt av sina kompisar. Hon blev jätte nöjd med sitt kalas, men känner nu, precis som vi, att det är ganska skönt att det är över nu. Hon sitter vid köksbordet och målar med sina nya glitterfärger, lillasyster bygger med klossar i deras lekrum, deras pappa sitter ute i trädgården och dricker kaffe och jag sitter uppe i arbetsrummet vi datorn. Vi behöver tydligen allihop  koppla av för sig själva...

Det bjöds bland annat på cake pops på kalaset. Fröken pyssel med bloggen Pastill ger mig massor av inspiration, från pyssel till bak, och receptet på cake pops hittade jag hos henne. De var kladdiga, men annars ganska enkla att göra. Testa dem gärna!

Ha en skön lördagskväll!
Ullis

onsdag 15 juni 2011

rosa, rosa, rosa


Det har visst råkat blir väldigt mycket rosa på min blogg i de senaste inläggen... och egentligen borde jag väl variera färgskalorna... men vem kan väl motstå dessa rosa pioner! Vi har massor av dem och de får mig att tänka på allt från rosa sockervadd, till jätte maränger, ballerinakjolar och cerise nagellack... Är det någon som vet vad min sort heter? Vet i alla fall att det är en vanlig sort för den syns lite överallt i trädgårdarna här omkring. Jag har i veckan även planterat en vit pion, men det dröjer nog några år tills den bjuder på en sådan här blomning, så idag blir det rosa fluffpioner för hela slanten!
   



pioner, vaniljpannkakor och rabarbersylt




Pannkakor har alltid varit min favoriträtt, och vi äter det ofta här hemma. Ibland serverar vi dem bara med lite socker, och ibland med grädde och sylt. Igår serverades de med vaniljvisp och hemkokt rabarbersylt, vilket var en väldigt lyckad kombination, det blev som en liten efterrätt. Jag har gärna lite vaniljsocker i min pannkakssmet, det blir extra gott! Ibland har jag förutom vaniljsocker även i lite rivet citronskal och lite, lite citronsaft, prova gärna det och servera då pannkakorna med socker och skivade bananer!

Nu ska jag ut i trädgården och köra lite med trimmern, tycker det är barnsligt kul! Och så blir det så snyggt när gräset runt alla rabatter blir kort igen.

Ullis rabarbersylt:
Dela rabarbern i små bitar och koka upp tillsammans med syltsocker (t.ex. 3 dl skivad rabarber och 1- 1½ dl syltsocker). Tillsätt lite vaniljsocker och en skvätt vatten. Extra gott om du dessutom häller i lite koncentrerad jordgubbssaft. Koka i några minuter tills rabarbern är sönderkokt och häll sedan upp på burk.


Ha en fin dag!
Ullis

måndag 13 juni 2011

det blommar i planteringsbordet



Nu blommar det i planteringsbordet igen! Denna gång av bland annat fjärilslavendel och en mörklila pelargon. Jag flyttade ut och målade planteringsbordet i våras och sedan dess har det användts flitigt, både till plantering och små snickerier. I lådan på den understa hyllan har jag planteringsjord och i lådorna har jag plastkrukor och lite redskap. Men... jag har egentligen ett planteringsbord till, som jag inte kommer visa några bilder på! Där ligger krukor, hinkar, verktyg, jord, gödselpåsar och halvvissna krukväxter i högar, allt sådant jag inte vet vart jag ska göra av och som är för otympligt att ha vid det nya planteringsbordet. Vi är egentligen inte så ordningssamma i detta huset, och vi brukar hitta ställen där vi kan trycka in och fösa bort all oreda. Men det är ju skönt att ha något ställe där det ser ut att vara lite ordning och reda i alla fall!


äldsta tösen har fått egna trädgårdsredskap av sin mormor
Ha det bra!
Ullis

lördag 11 juni 2011

rock-konsert, begravning och godistroll




En lördag hemma hos oss kan det hända mycket. Denna lördag blev det både rock-konsert, begravning, och tillverkning av godistroll.

Vår äldsta dotter har haft rocktema  på förskolan denna vecka, och igår kom hon hem med några instrument hon tillverkat. Idag på morgonen drog hon ut lillasyster  i trädgården, riggade mikrofonen och sedan spelade de två rock för mig! Jag borde ha filmat dem för de var så söta! Och trots en veckas rock på förskola, och mycket rock i hemmet under deras uppväxt, har de ingen koll på vad rockmusik är! Men spelade och sjöng gjorde de, och fick massor av applåder!


En liten fågel hade flugit in i en av våra fönsterrutor, och medan den äldsta tösen sjöng en egenpåhittad och sorglig låt, begravde vi den i en av våra blomsterrabatter.



Jonna Björnstjerna har skrivit och illustrerat en fantastisk barnbok som heter Godistrollet (utgiven av Bonnier Carlsen 2010), har ni små barn kan jag verkligen rekommendera den! Den handlar om Lillebror Kanin som blir tillfångatagen av Godistrollet, eftersom han inte bara åt godis på lördagar. Inspirerade av denna bok bestämde  töserna att vi skulle göra egna godistroll ikväll, och vilken fantasi de två har! 

En händelserik dag, som alla dagar med barn...
Ha en fortsatt skön helg!
Ullis

fredag 10 juni 2011

farligt vacker


Ibland skäms jag nästan för att vi har gullregn i vår trädgård, där lekande barn springer runt varje dag. Vi har tre stycker ganska stora gullregnsträd, som stod på tomten när vi flyttade hit, och även om vi vet hur giftiga de är kan vi inte förmå oss att till att såga ner dem. De blommar ju så otroligt vackert på försommaren!

Nu är det helg och jag hoppas verkligen att det blir skönt väder så att vi kan vara ute mycket! Morgondagens planer är att plocka blommor till buketter, rensa lite ogräs och bygga godistroll (det senare är den äldsta dotterns idé, kanske får ni se några bilder imorgon...)

Hoppas ni får en fin helg!
Ullis

torsdag 9 juni 2011

fru Sockerärt och herr Rädisa




Det är lite dimmigt, grått och blött ute idag, hoppas det klarnar upp under dagen. I köksträdgården har sockerärtorna börjat växa, och i veckan har jag snurrat ihop en ställning till dem som de kan slingra sig upp på. Jag tycker deras blommor är så skira och vackra! Under sockerärtorna växer det små rädisor. Det är redan andra sådden för i år för våra töser gillar dem och äter upp dem så fort de blivit stora nog att kika upp ur jorden. Både sockerärtor och rädisor tycker jag är godast som de är, och oftast hinner de inte ens så långt som att läggas på en tallrik innan vi äter upp dem. Men jag tycker också det är gott att koka dem i lättsaltat vatten 1-2 minuter, blanda med kokt färskpotatis till en sallad och hälla över en vinägrett gjord på rapsolja, vitvinsvinäger, senap, lite honung, flingsalt och finklippt dill. Riktigt mumsig sommarmat!

Ullis

onsdag 8 juni 2011

glassigt iskaffe under äppelträdet

iskaffe under äppelträdet

daggkåpa, prästkrage och akleja

svalkande och gott, toppat med gräddglass och lite kanel

klematis ´Nelly Mose´ klättrar upp i trädet, och blommar ett par veckor efter att äppelblommorna har vissnat

Varma, kvava och klibbiga dagar tycker vi det är gott med iskaffe här hemma, och enkelt är det också. Detta gjorde jag med smak av kanel, som jag hällde direkt på de malda kaffebönorna i kaffebryggaren. Eftersom kaffet blandas med både is och mjölk är det gott att brygga det lite starkare än vanligt, annars kan det bli lite blaskigt i smaken.

Ullis iskaffe:
Brygg starkt kaffe tillsammans med lite mald kanel. Häll upp 1 dl i varje glas och rör i ½ msk råsocker. Ställ i kylen tills det blivit helt kallt. Häll ner i 1 dl mjölk (gärna med 3% fetthalt) i varje glas, fyll på rikligt med is och toppa ev med lite gräddglass.

Tack för alla fina kommentarer jag får, jag blir så glad för dem!

Ha en skön dag!
Ullis

tisdag 7 juni 2011

smultronställe: Gårdby café och lanthandel



Jag tänkte börja med en ny etikett: Små smultronställen. Ofta när vi åker runt på utflykter och besöker mysiga ställen, t.ex. ett café, en extra rolig plantskola, ett härligt badställe eller en antikbod, känner jag att jag vill jag tipsa andra om det. På sommaren händer detta lite oftare, och nu tänkte jag samla dessa platser här på bloggen.

Först ut är Gårdby café och lanthandel och Sigfrid Rudbergs Diversehandel som ligger på östra Öland. I en härlig miljö, med lummen trädgård, kan man sitta och fika under ett äppelträd, handla karameller i strut inne på lanthandeln och titta in i diversehandeln där ett blandat utbud av söta lantliga in- (och ut-) redningsföremål finns till försäljning.

Jag var här i helgen med min syster och hennes sambo, och i strålande solsken och omgivna av röda vallmo satt vi vid de vita trädgårdsmöblerna och åt ljuvlig rabarberpaj. Vill ni hitta hit finner ni adress och telefonnummer på cafekartan.se.



Hoppas ni alla får en skön dag!
Ullis

måndag 6 juni 2011

sommar, sommar, sommar

härligt klarröd vallmo

Hemma igen efter en underbar helg hos min lillasyster och hennes sambo! Mycket prat, skratt, promenader och fika, och jag har till och med sovit ut på mornarna! Jag känner att jag har fått lite ny energi och det är härlig att vara hemma igen hos min egen lilla familj. Idag har jag strosat runt i trädgården och blivit förvånad över att det faktiskt har hunnit hända en del på bara de få dagar jag har varit här ifrån, några blommor har slagit ut, och andra håller på att vissna. Och det är sommar!

Massor av god mat har jag bjudits på hemma hos syster.
Kika in på hennes blogg Vita Vardagen!


Nu verkar det dessutom som om vår dator fungerar, och jag kan äntligen blogga som vanligt. Förra veckan tog det mig minst ett par - tre timmar att få upp ett inlägg, vilket är mer tid än jag vill lägga.

Ha en härlig sommarvecka!
Ullis