tisdag 28 juni 2011

gurka, sallad och ringblomma

frilands gurka
Nu har det kommit igång att växa ganska bra i köksträdgården (ritning över landet hittar du här). Sallad, dill, persilja, sockerärtor och rädisor skördas, och en och annan späd morot. Även om det är lite av varje är det så härligt att gå ut och knipsa av en sockerärt och stoppa direkt i munnen, eller plocka in några salladsblad till lunchen.


Till vänster växer rödbetor (väldigt små än så länge) och frilands gurka. Det är första gången jag provar på att odla gurka och jag hoppas att det ska gå att skörda åtminstone en liten gurka i slutet av sommaren. Någon som har provat tidigare och har tips för att få skörd? På den högra bilden växer det sockerärtor i bakgrunden, och ringblommor i min äldsta dotters rabatt i förgrunden.


Ringblommorna lyser som små solar i rabatterna och blombladen blir fina i sallader.

I delarna från de gamla bikuporna växer nu ruccola, plocksallad av olika slag och dill, inte så mycket av varje, men lagom för vår familj.

Jag la mycket tid i våras på att göra i ordning gångarna mellan odlingslådorna. Underst ligger dagstidningar, ovanpå dem markduk och överst täckbark, och jobbet har lönat sig! Inget ogräs i gångarna i år, utan allt samsas med grönsakerna i lådorna istället (lite mer ogräs i lådorna än tidigare år faktiskt, men det måste väl få plats någonstans...).

5 kommentarer:

 1. Hej Ullis...vad mysigt du har det i dina planteringslådor....nä gurka har jag aldrig odlat på friland, bara i växthus....och i år har jag köpt minaslanggurka och där är massa små ämne, men jag har den i ett sådant litet plastväxthus...
  Ha det bra..
  Kram Malin

  SvaraRadera
 2. Ja, det är verkligen livets lyx att få gå ut i sin egen trädgård och knapra på lite här och lite där!

  Har odlat gurka och lyckats bra, gärna i skyddat läge för ex sniglar, för de älskar späda gurkplantor. Det finns tidiga sorter som hinner ge mer skörd än man hinner med att äta :), de flesta brukar hinna ge ngn skörd är min erfarenhet.

  Ha det fint på stranden imorn :), kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 3. Jösses vad det gror! Och rucolan har inga jordloppor, hur gör du! Så fint. Mina grönsaker är förfärliga i år, dom vill sig inte. Får nog göra som du, bearbeta lite mer innan nästa år.
  Härliga bilder.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder! Underbart med rena fina gångar, jag har mina odlingsbänkar med gräsmatta omkring sig och det är ju inte helt praktiskt.

  SvaraRadera