onsdag 3 augusti 2011

underbar tomatsoppa!



Den här tomatsoppan är en av mina absoluta favorit maträtter! Den har en fyllig tomatsmak, eftersom den får koka länge, och även tydlig smak av vitlök och basilika. Jag hoppas ni testar den! Passa på att göra mycket för den är nästan ännu godare dagen därpå! Jag serverar den oftast precis som den är, kanske med en bruschetta till och ev. en klick crème fraiche blandat med vitlök och salt. Vill du göra den matigare serverar du även lite pasta till.

Smaksätt soppan utefter hur väl mogna och hur mycket smak tomaterna har. Testa dig fram med socker, balsamvinäger och salt, och ev. tomatpuré.

Ullis tomatsoppa (ca 6 personer):
Skålla och skala 1½ kilo väl mogna tomater. Fräs 4-6 hackade vitlöksklyftor mjuka i olivolja i en stor gryta. Dela tomaterna på mitten, pressa ut saft och kärnor direkt ner i grytan, och hacka sedan tomatköttet och blanda ner även det. Låt puttra på medelhögvärme några minuter så att tomaterna får koka söner och tillsätt under tiden 3 grönsaksbuljongtärningar, ev. ½-1 finhackad röd chili, 1-1½ msk socker och 1-2 msk balsamvinäger. Häll i 1-1½ liter kokande vatten, låt koka upp och sänk sedan värmen och låt soppan sjuda ½- 1½ timme (ju längre desto fylligare soppa!). Smaka av soppan med salt, svartpeppar och ev. lite mer socker och balsamvinäger. Tillsätt ½-1 dl grovt hackade basilikablad. Ställ av soppan från spisen och låt den stå och dra 10 minuter innan servering.

Ullis

5 kommentarer:

  1. Funderade just över vad jag skulle göra med all basilika - nu vet jag:-)
    Kram Hanna C

    SvaraRadera
  2. En till, alltså du, som tycker om tomatsoppa, förutom jag, det är ju så gott och när mina tomater mognat ska jag prova din variant! Den låter supergod!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  3. Mmm, tomatsoppa är vansinnigt gott. Tack för att du delar med dig av ditt favoritrecept och jag ska definitivt testa att göra det när våra tomater mognar i trädgården. .)

    Tack också för dina fina ord hos mig. Det är lätt att få dåligt samvete över att man inte hinner in och besöka alla och kommentera så ofta som man skulle vilja. Men jag tror att det är så för de flesta av oss och dygnet har bara ett visst antal timmar. Jag tror man får försöka glömma bort det där dåliga samvetet och ha roligt med bloggandet och kommentera och besöka i den takt man känner funkar för en själv. Så ha inget dåligt samvete Ullis!

    Ta hand om dig!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. Åh, vad gott det ser ut! Ska helt klart provas när/om jag får några tomater över. Just nu äter mina små troll upp dem eftersom! Mina björnbär odlar jag på lite olika ställen med varierande resultat... De som står mot en lyktstolpe i skyddat läge klarar sig ofta bäst men mina senaste har jag planterat mot ett staket som inte är solbelyst precis hela dagen. Får se hur det går... Jag har även två plantor mot en vägg i sydostläge. De brukar klara sig sämst men jag vet inte ifall det är lite för torrt där... Tja, du hör! ;0)

    Kram/ Anna

    SvaraRadera