tisdag 30 augusti 2011

liten mormorsruta


För ett tag sedan skrev jag att jag under hösten ville lära mig att virka. Nu är jag på gång! Jag har köpt lite garn och ett par virknålar och tillbringat några timmar med att försöka tyda virkmönster och lära mig olika maskor. Tillsist lyckades jag få till mormorsrutan ovan, men den är nog gjord i en egen virkteknik. Väldigt roligt är det, men jag ska be någon om hjälp för att få det rätt innan jag fortsätter. Jag har tänkt virka flera små mormorsrutor och sätta på rad till ett armband, vad tror ni om det? Jag har blivit inspirerad av Galen i garn, av Susanne Zacke och Sania Hedengren, en bok fylld av färgglada virk- och stickprojekt, och som inte verkar så krångliga. Jag ser fram emot att sitta uppkrupen i soffan i höst och virka!

Ullis

11 kommentarer:

 1. Det har jag också vilja att lära mig:)

  Kram Marie

  SvaraRadera
 2. Vilken söt ruta och vad duktig du är som lär dig virka. Heja!!! Jag tycker ett virkat armband låter jättefint. Lycka till!

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 3. Vad duktig du är :) Tänk så mysigt att kura ihop i soffan & virka nu när hösten är på gång!
  Natti natti, Kram Tilda

  SvaraRadera
 4. Jag håller på med en mormorsrutorsfilt sedan ifjol. Det är jättekul och det är som du säger, jättemysig att sitta på kvällarna och virka!
  PS:Mina rutor ser nästan likadana ut som dina, det är bara en svart "rad" till. Där kan du se mina ;)
  http://fruvallmo.blogspot.com/2011/01/vad-gor-du-pa-kvallen.html
  Kram Ute

  SvaraRadera
 5. Hej Ullis,
  försöker skriva hur jag gör:
  5 luftmaskar (lm), de virka jag ihop med en fastmask (fm) Sedan 3lm och 2 stavar. Efter detta 3 lm och igen 3stavar, detta 2 gånger. Efter 4. stavbunten kommer igen 3lm och sedan virkar jag ihop dem. Andra färgen börjar i "hålet som uppstår" (3lm)
  Börjar med 3lm +2stavar + 3lm + 3stavar. Sedan 1lm och sedan igen 3stavar och 3lm + 3 stavar, då hamnar man med stavbuntarna precis i hörnen. Efter en sådan runda kommer 3. färg:
  Man börjar i hörnet, gör precis som i rundan innan men efter "stavhörn" 1lm sedan 3stavar sedan 1lm och sedan kommer en ny stavhörn.
  I svarta och avslutande rundan gör man precis samma sak, bara att efter en stavhörn, kommer det 1lm + 3 stavar+ 1lm + 3 stavar + 1lm

  Hahah, vet inte om jag skulle fatta det.Det är himla enkelt som jag gör, men det låter ju faktiskt inte så. Men kollar på bilden och prova sådär då förstår du.
  Men eftersom du gör ju nästan som jag, tror jag att du fattar. Hoppas jag kunde vara till hjälp OCH inte förvirrade dig totalt!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Men den var ju jättefin! :) Syns inte alls att det är den första du gör. Jag vill också lära mig. Tänkte att jag och min dotter skulle lära oss tillsammans. Men det gäller att hitta en lättförståelig bok. Kanske borde jag kolla på den du tipsar om. Jag tycker själva ordet "Mormorsruta" låter så fint :)

  Ha en härlig dag! / Ann-Louise

  SvaraRadera
 7. Det är roligt att virka, jag vet inte hur många filtar osv jag gjort nu bara på 1,5 år. :-)

  SvaraRadera
 8. Mina färger precis, det där! Jag har en mormorsrutepläd som jag älskar, men som faktiskt är köpt i en secondhand-affär. Däremot virkade jag mycket när jag var liten, Barbiekjolar och sånt. Kanske dags att damma av sina gamla färdigheter?

  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 9. Hej hej!
  Fin blogg du har. Har kollat runt lite :)
  Snygga färger på garnerna i mormorsrutan! Kanske tycker du det är så kul att det till slut blir en hel filt istället...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. så fint det blir, ullis! ser fram emot att få se armbandet på bloggen sen :) saknar dig! kram Johanna

  SvaraRadera
 11. Det blev ju jättefint! Lycka till med fortsättningen:-)
  Kram Hanna C

  SvaraRadera