onsdag 21 september 2011

härligt höstbröd!

långpannebröd bakat på äppelmos, tranbär och solrosfrön
Det här brödet blev fantastiskt gott och saftigt! Jag har en hel del påsar med äppelmos i frysen och eftersom det nästan bara är jag i familjen som tycker det är gott går de inte åt. Därför tycker jag det är perfekt att låta det ingå i bröddegen. I detta bröd blandade jag dessutom in tranbär, solrosfrön och havregryn. Brödet är bakat i en långpanna, vilket gör det extra smidigt. När degen har jäst en första gång är det bara att trycka ut den med mjölade händer i långpannan och låta den jäsa en andra gång. Använd gärna ekologiska råvaror om du bakar brödet.

Ullis höstbröd (24 bitar):
Smält 50 g smör och blanda med 4 dl vatten till 37 grader. Blanda vätskan med 50 g jäst, 2 dl rumsvarmt äppelmos och 2 tsk salt i en bunke. Rör tills jästen har smält. Rör i 1 dl tranbär eller russin (ev. grovt hackade), 1 dl solrosfrön eller andra frön och 2 dl havregryn. Häll därefter i 4 dl rågsikt och arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin. Tillsätt, lite i taget, ca 11 dl vetemjöl. Arbeta till en smidig men ganska lös deg, då blir brödet extra saftigt. Låt jäsa under duk i 45 minuter. Tryck ut degen med mjölade händer på bakplåtspapper i en långpanna. Skär brödet i 24 bitar och låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter. Grädda brödet på nedersta falsen i 225 graders ugnsvärme. Lyft upp brödet, med hjälp av bakplåtspappret, och låt det svalna på galler.


7 kommentarer:

  1. Oj, det lät supergott och spännande med äppelmos i brödet. Det måste jag testa!

    SV: Ja, du såg rätt. Det är en nalle som står där med lite mossa på huvudet. Det var min farfar som en gång för länge sen lät gjuta den i betong. Den står fortfarande kvar på samma plats, men nu med lite mossa på huvudet som sagt :-). Den är så söt!

    Kram /Åsa

    SvaraRadera
  2. Åh det låter ju lovande! Det ska jag prova! Ditt müsli-bröd har ju blivit en riktig hit, tillsammans med soppor! Så det blir säker bra det här också.
    Önskar dig en fin onsdag!
    Ute

    SvaraRadera
  3. Åh, det där såg väldigt gott ut.:-) Kram Stina

    SvaraRadera
  4. Ser så gott ut! Det ska jag prova! Hoppas allt är bra med dig/er. Kram Lisa C.

    SvaraRadera
  5. Underbart med hembakat bröd och den goda doften som ringlar sig runt i huset. Då känns det som hemma :)

    Hej hopp / Ann-Louise

    SvaraRadera
  6. Mmm, nu blev jag riktigt sugen! Ser och låter verkligen smaskigt!

    Ha det fint, kram Marie-Louise

    SvaraRadera
  7. Mmm, så gott. Jag använder också äppelmos i mitt bröd - det blir väldigt saftigt och gott! :)


    Jag önskar dig en härlig dag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera