söndag 15 maj 2011

söndagsfika



Idag bjuder jag på ett litet tips till söndagsfikat: gifflar fyllda med hasselnötsmassa och mandelmassa. Riktigt mumsiga är de!

Har du ett favorit recept på vetedeg så använd det till gifflarna, och fyll de sedan med antingen färdig manelmassa eller haselnötsmassa (som också går att köpa färdig). Något jag inte provat, men som jag tror blir gott, är att istället fylla gifflarna med lite blåbärssylt.

Ullis recept på gifflar (48 st.): Använd gärna ekologiska ingredienser!
Värm 4 dl mjölk med 2 tsk malen kardemumma tills det är ljummet. Häll vätskan över 50 g smulad jäst och tillsätt ½ tsk salt och 1 dl socker. Rör tills jästen har smält. Tillsätt 1 ägg och 150 g mjukt smör (ej smält). Arbeta ner drygt 1½ liter vetemjöl tills degen blivit mjuk och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel och dela i 8 tårtbitar. Lägg en klick mandelmassa eller hasselnötsmassa på varje tårbit och rulla ihop och böj till hästskoform. Till 48 gifflar har jag användt mig av 200 g hasselnötsmassa och 200 g mandelmassa. Låt gifflarna jäsa 30-40 minuter på plåt, pensla med ägg och strö ev på råsocker. Grädda 6-8 minuter mitt i ugnen på 250 grader.

Ullis

5 kommentarer:

  1. mums mums, vad gott det ser ut! Och vilka söta flitiga händer som hjälper till!
    Ha en mysig söndag!
    Ute

    SvaraRadera
  2. Åh va gott Ullis! Det verkar dessutom lagom svårt för en söndag :) Här hemma håller Herr J på att sätta upp taklampor. Tänk att det ska ta 1 1/2 år innan första taklampan äntligen är uppe :P Kram Johanna

    SvaraRadera
  3. Oh så gott det låter. Blåbär har jag ju, tänk om jag skulle ta och få ett litet energiryck!
    Tack för receptet.
    Agnetakram

    SvaraRadera
  4. Mmm, hembakat. Vilken lyx!

    /Mia :)

    SvaraRadera
  5. Det där ser riktigt avancerat ut för en baknovis som mig. Men gott låter det!

    Kul att få ta del av allt härligt trädgårdsarbete i förra inlägget, - så fint det blir! Ska bli spännande att följa ditt lilla syrénprojekt, jag har ju nyss gjort en liknande plantering i vår trädgård.

    Hoppas starten på den nya veckan blir bra!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera