torsdag 5 maj 2011

mumsiga rågbröd med müsli


Idag blev jag äntligen färdig att baka lite bröd, det var länge sedan sist, men det kalla vädret lockade inte till trädgårdsarbete så då blev det tid för bak. Jag gjorde bara en plåt med 12 småbröd, så de tog tyvärr snabbt slut. Ibland tänker jag att jag bara ska baka en liten sats för att det ska gå snabbt, men jag borde ha lärt mig vid det här laget att alltid baka minst dubbel sats så det räcker några dagar i alla fall. Gott blev det! Det går ganska smidigt att baka dessa småbröd eftersom man kan trycka ut dem dirket på bakplåtspappret efter första jäsningen (lite mindre knåd och kladd än vanligt alltså). Prova dem gärna!

platta ut degen direkt på bakplåtspappret

Recept på Ullis rågbröd med müsli (10-12 portionsbörd):
Smula ner 25 g jäst i en bunke. Häll i 1 tsk salt, 1½ msk mörk sirap och 4 dl ljummen mjölk. Rör tills jästen smält. Arbeta degen med elvispens degkrokar eller i en maskin. Blanda i 1 dl blandade frön, t.ex. linfrön och hackade solrosfrön, och 1½ dl müsli (gärna med russin i). Arbeta ner 3 dl fint rågmjöl och 4-5 dl vetemjöl. Degen ska vara kladdig. Strö på lite mjöl och täck med en bakduk. Ställ att jäsa i ca 1 timme. Lägg bakplåtspapper på en plåt och strö över lite mjöl. Häll ut degen på mjölet, och strö över linfrön, solrosfrön och lite grovt salt. Tryck ut degen till en stor kaka, 1½ cm hög. Skär kakan i 10-12 bitar och flytta isär dem lite. Jäs under bakduk 20-30 minuter. Grädda bröden i mitten av ugnen på 250 grader i 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

8 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut! De ska jag prova iallafall!
    Om det inte blir sol som sagt, så ska jag ha bakdag i morgon!
    Ha en skön kväll!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Åhh, jag sa tidigare i veckan att man kanske skulle baka lite bröd på Söndag.
    Tack för tipset och motivationshöjningen, detta ska jag nog testa på då, om det inte är underbart strålande vädret. Då får nog baket stryka på foten.
    Hoppas du haft en skön dag, trots det tråkiga vädret.
    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Det där ser smarrigt ut! Jag är tyvärr uruselt dålig på att baka bröd själv, inte för att jag faktiskt inte kan, utan för att jag är så himla lat... Finns det något godare ändå, än en nybakad, varm brödskiva med smältande smör på? Mmmmmm!
    Önskar dig en fin start på helgen, Ullis!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  4. Vad gott det ser ut! Måste provas nästa bakdag! Här i huset går det åt bröd i svindlande tempo så jag får baka på minst 1,5 liter åt gången och ändå räcker det bara i någon dag... Huuuur mycket kommer inte att gå åt när de små trollen blir tonåringar? Hujeda mig! ;0)

    Hoppas du får en soooolig och varm helg!

    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  5. Det där lät smarrigt!
    Och nyttigt också=))

    Ha en härlig helg/Hannis

    SvaraRadera
  6. Tack för receptet, Ullis! Det regnade hela dagen så det blev en bakdag för mig! Det luktar nybakad bröd här! hmm
    Ha en fin helg! Kram

    SvaraRadera
  7. ser jättegott ut! tack för tipset!

    SvaraRadera
  8. Mums mums mums! Alldeles för längesedan jag bakade bröd. Detta får bli nästa projekt i den vita vardagen :) Kram Johanna

    SvaraRadera