Förra veckan kom min äldsta dotter med en stor bukett kirskål och frågade om vi inte kunde koka dem till maten, hon hade förmodligen hört mig säga någongång att man kunde äta dem. Jag var ytterst motvillig, för Herr Kirskål är det ogräs vi har kämpat mest med här hemma, och trots jag bestämt mig för att utmana mig själv, hade jag ingen lust att bli kompis med just Herr Kirskål. Men jag gav med mig, och tillsammans med min dotter gjorde jag en liten stuvning på kirskål, gräslök, vitlök och grädde, och det blev faktiskt inte så tokigt. När min sambo kom hem fick han också stuvning till maten, och tyckte det var gott, tills jag berättade att det var gjort av kirskål... Det tar nog ett tag här hemma innan vi är helt kompisar med ogräsen...
Recept: Förväll en bukett kirskål i lättsaltat vatten ett par minuter. Skölj i kallt vatten, krama ur och hacka sönder. Smält en rejäl klick med smör i en gryta och fräs kirskålen tillsammans med finhackad gräslök och pressad vitlök. Strö över lite vetemjöl, rör runt och häll på grädde. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.
Ullis
Modigt att du har gjort det. Imponerad.
SvaraRaderaJag ska säga att jag också är lite nyfiken på att använda kirskålet, vi har också massor. Får se om jag tar mod till mig och stoppar det i grytorna :)
Jag önskar dig en fin dag!
Kram Sofia
Du kan tro att även jag kämpar med Herr Kirskål i trädgården... Nu ger jag upp och låter honom hållas, iallafall på väl valda delar. Han ser god ut på dina bilder, där han ligger stuvad i soppskålen, men jag drar mig nog för att prova ditt recept iallafall... - Så mycket uppmärksamhet ska han inte få, den lille rackaren!
SvaraRadera/Anna-Karin
Åh vad jag blev nyfiken nu vad Herr Kirskål är för en herre, kollade i ordboken ??? finns inte ordet kirskål och google översätt vet det inte heller. Prata du om brännässel? Eller kan du förklara till mig vad det är? Jag har gjort en bännässelsoppa som var otrolig gott. Så jag är verkligen nyfiken, bästa sätt att blir av med ogräs är väl att man bara äta upp det, eller?
SvaraRaderaÅh va spännande! Jag längtar tills jag har en egen trädgård med kirskål i :) Stor kram Johanna
SvaraRaderaVi diskuterade kirskålens ätloghet för ett tag sen på jobbet. Jag hade för mig att det skulle vara tanken med den från början, "innan den bleb ogräs". Så tack för att du nu stillat min fundering.
SvaraRaderaTack, ja vi håller tummarna för lillprinsen. Men det jobbiga är ju att det ska ta sådan tid för ormgiftet att ta sig ur kroppen. Känner sig så hjälplös när man inget kan göra. Så nu får vi överösa honom med extra mycket kärlek och hoppas att det ger honom extra energi att kämpa.
Hoppas ni haft en mysig Valborgshelg,
kram Malin
tur att någon vill vara vän med dom! ;o)
SvaraRaderaRoligt att du lämnade ett avtryck på min blogg! jag beundrar alla som får något att växa och göra fint ute....min svagaste sida...därför är det inspirerande att se andras gröna fingrar....kanske kanske kunde man börja på så småningom:)...korgarna som jag virkat är absolut inte svårt! hade inte virkat mycket före själv:)
SvaraRaderaJag är helt inne på din flickas spår. Kan man äta det så ska man äta det. En sådan lyx att kunna mätta ett par munnar utan att lägga ett enda öre på det. Gratis är faktiskt väldigt gott. Ska bli kul att smaka nån gång.
SvaraRaderaKram T