torsdag 20 oktober 2011

lite lagom runda om magen

en korg fylld med Ingrid Marie, saftiga, goda, vackra och lagom runda om magen

 

De sista äpplena är nedplockade. Vi har inte fått lika mycket av våra Ingrid Marie detta år, men det känns ganska bra. Vi brukar ha mer än vi orkar ta hand om, och ofta äter jag så mycket äpple under hösten, att jag inte är sugen på äpple igen förrän nästa höst.

Jag har kokat lite ny mos på ett par kilo, det är så gott att blanda ner det i bröddegen! Och vår stora tös bjöd oss på efterrätt häromdagen, då hon smörstekte äppelklyftor som hon först vänt i kanel och råsocker. Det smakade jätte gott med lite vaniljglass till! Men jag skulle gärna vilja prova att göra någon äppeldricka på äpplena. Är det någon som har något bra tips på detta?

Ha det bra!
Ullis

15 kommentarer:

  1. Ohh ja den som hade äpplen. Har inga alls. Fick en flaska med äppeldryck av en vän. Alldeles sagolikt gott. Gå in till Anna på Vita Rosor & Förgätmigej hon har säkert ett recept åt dig. Ska vara väldigt enkelt har jag hört.Kram/Fia.

    SvaraRadera
  2. Hej! Ljuvliga höstbilder på dina äppel :) Jag gjorde äppelmust för nån vecka sen, först tyckte jag inte den smakade så mycket.. men nu efter några dagar i frysen så smakade den mer.
    Enkelt att göra & så gott! Här är receptet (kommer från en gammal bok om konservering).. Till varje kilo äppel använde jag 1 liter vatten samt 5 gram citronsyra. Beredning: Koka vattnet en kort stund & låt det kallna. Tvätta & ansa äpplena samt skär dom i klyftor, skal & kärnhus ska vara kvar. Mal äpplena genom kvarn eller riv dom på råkostjärn. Finfördelningen bör ske så snabbt som möjligt, annars mörknar frukten. Lägg
    de rivna äpplena i en hink/gryta, häll på vattnet & tillsätt citronsyran. Rör om väl! Täck över & låt stå kallt i 2 dygn. Rör några gånger/ dag. Sila sedan saften genom silduk & häll upp på flaskor! Lycka till :) Kram Tilda

    SvaraRadera
  3. Smörstekta äppelklyftor med kanel och råsocker...mmmm...mums vad gott :)

    Önskar dig en riktigt fin och härlig helg! /Ann-Louise

    SvaraRadera
  4. Slutar aldrig att förundras över min lilla dotterdotter Leia! Ska bli så roligt att ha henne o Embla här i helgen!
    Kram från farsan

    SvaraRadera
  5. Du är rik som har så mycket äpplen!
    Ät ät ät och Ha en fin helg! kram Frida

    SvaraRadera
  6. Hej Ullis, jag har laggt ut ett äppeldricka recept på bloggen tidigare, men tyvärr har jag inte gjort den själv, eftersom jag hade för lite äpplen i år. Så jag skulle vara tacksam, om du kunde prova den ;)
    rödbetorchips blir det väl imorgon, ska berätta hur det gick för oss.
    Önskar dig en fin helg!
    Ute

    SvaraRadera
  7. Vilka härliga höstbilder Ullis! Här ska de sista höstäpplena plockas ner i morgon. Vinteräpplena får sitta uppe ett tag till då de inte är mogna ännu. Så för vår del blir det till att äta äpplen ett bra tag framöver. Just nu känns det som vi äter äpple till precis allt. ;)

    Jag kan varmt rekommendera Elizabeth Johanssons bok "Min äpplebok" som är fylld med härliga recept med äpplen och då bland annat även dricka.

    Tack snälla du för dina värmande ord hos mig Ullis. Du är en pärla! :)

    Njut av helgen och sköt om dig!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  8. Oh, eget äppelmos som är så gott! Numera har vi inte ett enda fruktträd (men vi hade tidigare när vi bodde i storstan för 5-6 år sedan)....men jag får väl ge mig ut och palla i någons trädgård. Skojar!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  9. Hej igen, håller precis på nu och gör rödbetor-chips. Åh så gott! Tack för receptet! Barnen trodde först jag skulle skämta, men nu är de helt galen i dem. Tack!
    Kran

    SvaraRadera
  10. Underbara bilder! Längtar tills vi också får lite rejälare äppelskörd.
    Kram Hanna C

    SvaraRadera
  11. Vilka ljuvliga bilder!! Lycka att ha tillgång till äpplen!:)

    Önskar dig en fin vecka!
    KRAM

    SvaraRadera
  12. Så härligt med en massa goda äpplen, även om det kan vara lite jobb med att ta hand om dem.
    Något bra recept på äppeldricka har jag inte, men det måste ju gå att hitta något på Google... :-)

    Hoppas du har haft en fin start på veckan!

    SvaraRadera
  13. I år har jag verkligen dåligt samvete över att jag varit så dålig på att ta hand om äppelskörden. Nu får jag ångra mig när jag läser om allt det goda du skriver om...
    Ha det fint!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  14. Hej.
    Jag har följt din blogg nu ett tag, och när du nu ber om ett recept så känner jag att jag bar aMÅSTE dela med mig av mitt underbara saftrecept. Det är himla enkelt, klyfta ner så många äpplen du får plats med i en stor gryta, häll på en skvätt vatten, släng i en kanelstång eller två och koka till klyftorna faller isär. Häll upp i silduk och låt rinna av. Sedan sötar du efter vad du har lust med, kokar upp igen och häller sedan upp på varma flaskor. Jag brukar få ut ca 1½ liter saft på några kilo äpplen, och den smakar toppengott.

    SvaraRadera
  15. Nästa år ska jag köpa en äppelmustpress och köra värsta storproduktionen. Det är ju så gott och pressarna är inte så fasligt dyra. Kika här:
    http://www.fruktpress.se/?se_om-oss,3

    SvaraRadera