tisdag 29 maj 2012

rabarberlycka!

rabarberkräm med kardemumma, ingefära och jordgubbar, mums!

När vi flyttade till vårt hus för fyra år sedan planterade jag en liten rabarberplanta, men tyvärr på en plats med för mager jord och lite sol för att den skulle växa till sig. Året därpå flyttade jag plantan till en bättre plats och grävde dessutom ner ett par nya plantor. Därefter har jag gått och väntat på att plantorna ska växa... Förra året var skörden så stor att vi i alla fall kunde göra en liten sats rabarberkräm och lite rabarbersylt. Resten av de späda stjälkarna plockades av barnen (det viktigaste i vår köksträdgård är att det ska finnas ätbart att plocka och stoppa i munnen på plats! Det är trots allt viktigare än att grödorna ska användas i matlagning...)


Men i år har plantorna växt till sig rejält! En stor sats rabarberkräm har redan gjorts, rabarberpaj, och mängder med stjälkar har plockats av töserna och ätits på plats i landet. Men jag tror att våra töser tycker lika mycket om att äta rabarbern som att springa runt med dem som stora paraply över huvudet!

Förra våren la jag ut ett recept på rabarberkräm med smak av kanel och vanilj, i år använde jag mig av samma recept men istället för kanel smaksatte jag krämen med malen kardemumma och färsk riven ingefära,  och dessutom la jag i några frysta jordgubbar. Underbart gott blev det! Testa gärna! 

Ha det bra!
Ullis

12 kommentarer:

  1. Jag blev helt kär i gårdagens kombination av lupiner o hundkäx, en underbar kkombo som ger mig minnen från barndomens somrar.

    Och dagens rabarbersoppa med förgätmigej... Supersnyggt!

    Ha det gott, kramkram H.

    SvaraRadera
  2. Vi har liknande rabarberhistoria! För magert och sen vänta och jag då först i år har jag kunnat skörda, det är så gott! Men bara i början, sen är det inte riktigt samma.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  3. Åh, vad gott det låter med kräm!
    I vår trädgård är rabarberna inne på sin tredje säsong och är stora och fina.
    Det blir paj varje lördag, mums!
    Må så gott!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  4. Åh, rabarber är ju så ljuvligt gott i alla dess former! Saft, kräm, paj... Mums!

    SvaraRadera
  5. Åh så gott jag kommer och hämtar lite rabarber, för mina är så där små som du beskrev, så inte alls mycket än. Borde nog också flytta. Alltid smaskigt det du gör kram mamma

    SvaraRadera
  6. Gud så gott med kräm och av egna plantor, det är fint det!
    Lycka är ju verkligen egenodlat :)
    Ha det fint, kram Marie-Louise

    SvaraRadera
  7. Mmm, det är så gott med rabarber! Vi äter så att vi nästan storknar här hemma. :)

    Jag hoppas att allt är bra med dig Ullis och att ni njuter av härliga sommardagar i trädgården?

    Stor kram till dig

    SvaraRadera
  8. Saknar dig här i bloggvärlden, hoppas allt är bra!

    SvaraRadera
  9. Jag hoppas att allt är bra med dig och att du ha fullt up med att njuta av livet? Men det är fasligt tomt utan dig.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  10. Hejsan! Hur har du det? Bra hoppas jag! Hoppas att din sommar varit bra och att hösten också blir det :)

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
  11. Hej Ullis!
    Är allt bra? Du är väldigt försvunnen här i cyberspacet. Kramakram H.

    SvaraRadera