fredag 14 oktober 2011

krispigt, salt och gott

rödbetschips

En favorit hos barnen här hemma är grön ärtsoppa. Gott, tycker visserligen jag också, men lite sött. Sist vi gjorde denna soppa testade jag därför att göra rödbetschips, som vi sedan la på soppan. Jätte gott med de salta smakrika chipsen till den söta soppan, och färgkombinationen var ju dessutom oslagbar. Chipsen blev så goda att jag har gjort dem fler gånger och serverat som tilltugg och även smulat över svamprisotto. Lyckat och vackert!

Ullis rödbetschips:
Skala rödbetorna och hyvla dem sedan tunt med osthyvel eller potatisskalare. Hetta upp 1-2 cm raps- eller solrosolja i en gryta. När oljan är het läggs rödbetsskivorna ner, en liten bunt i taget.  Chipsen friteras 2-4 minuter. (Det kan vara svårt att avgöra när de är klara och där får man testa sig fram.  Tar man upp dem för tidigt blir de mjuka och sega istället för krispiga, och väntar man för länge så att de börjar mörkna smakar de bara bränt.) Låt chipsen rinna av på hushållspapper och salta dem lätt. Servera genast!


Jag hoppas ni alla får en trevlig helg!
Ullis

14 kommentarer:

  1. Efterlyste lite rödbetstips för ett tag sen då jag inte har en aning om vad man kan göra med dem. Så detta var verkligen ett super inlägg. Detta måste testas helt enkelt, tack!
    Ha en riktigt skön Fredag, kram Malin

    SvaraRadera
  2. Det låter alldeles gudagott! På trädgårdsmässan i april så köpte jag ett par påsar med rotsakschips från Larsgården. De var alldels underbara, lite småsegkrispiga. Olika sorters rotsaker gav en spännnande smakupplevelse. Det ska jag nog göra imorgon som lördagsgodis.

    Ha en fin hleg, kram H.

    SvaraRadera
  3. Du är helt fantastisk på att dela med dig av spännande recept på allt möjligt gott Ullis. :) I år odlar jag inga rödbetor men jag tänkte att de skulle få återkomma nästa säsong så jag sparar detta recept och plockar fram då Tack snälla! :)

    Njut av en fantastiskt fin helg!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. wow men o vad kul! det har vi aldrig testat! låter ju fantastiskt gott!!! önskar en riktigt härlig fredag med massor av fredagsmys! kram från oss!

    SvaraRadera
  5. Jag har aldrig hört talas om rödbetschips men det låter ju hur gott som helst. Jag gillar den gröna ärtsoppan och ska prova don färgsprakande kombination!

    Hälsar Åsa

    SvaraRadera
  6. Måste jag prova, har rödbetor hemma och så tycker jag det är jättegott med rödbetor!
    Tack för uppskriften.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  7. Vilken grej! Det ska jag prova! Tack för tipset!
    Ha en fin helg!
    Det gick inte att lämna ett svar tidigare, hoppas det funkar nu!

    SvaraRadera
  8. Oj det måste jag prova att göra.Låter gott.
    Ha en underbar dag/kväll!!

    SvaraRadera
  9. Det låter ju otroligt smarrigt, ska jag pröva istället för baconströssel nästa gång vi äter soppa.
    Ha en skön fredagskväll!

    SvaraRadera
  10. Är inte förtjust i rödbetor, men kan vara värt att prova;)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  11. Åh så gott det lät!!!! Måste testas snart! Tack för det receptet!:)

    KRAM

    SvaraRadera
  12. Åh dessa helt fantastiska röda små skatter. Detta receptet har jag längtat efter :)
    Saknar dig!
    Kram Johanna

    SvaraRadera
  13. MEN, vilken bra idé, det måste jag bara prova...

    SvaraRadera
  14. Det lät väldigt gott! Ska testas omgående för jag har lite rödbetor som ligger och väntar på att komma till användning...

    Kram/ Anna

    SvaraRadera