Nu dignar vårt gamla körsbärsträd av röd-svarta körsbär. De är inte helt mogna än, men töserna kan inte hålla sig utan plockar i massor redan nu. Vår äldsta flicka klättrar högst upp på de gamla smala och knotiga grenarna där körsbären är som mognast. Ikväll kom hon ner med en liten korg med körsbär på botten, och ville att vi skulle göra paj av dem. Det räckte till fyra stycken minipajer. Det improviseras ganska mycket i vårt kök, och de här pajerna fick smak av vanilj, kardemumma och mandelmassa. Riktigt gott blev det!
Ullis små körsbärspajer (ca 8 stycken små portionspajer):
Klä små formar med pajdeg (använd ditt favoritrecept) och förgrädda dessa i mitten av ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Kärna ur körsbär och täck pajbottnarna med ett lager bär. Vispa samman 1 ägg, 1½ dl vispgrädde, ½ dl socker, 1 tsk vanilj och ½ tsk kardemumma. Riv 50-75 g mandelmassa grovt och blanda ner i smeten. Skeda över smet i pajformarna, se till att få mandelmassa i alla formar. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Låt pajerna svalna något och servera dem sedan med vispad grädde.
Ha det bra!
Ullis
Oj,oj,oj låter verkligen gott. Får nog gå ut imorn och spana in om skatorna lämnat kvar några körsbär.Härligt!
SvaraRaderamums - det både ser gott ut och låter gott!
SvaraRaderaDet ska jag testa! :-)
Jag har tänkt mycket på dina kryddor och ska snart "apa" efter dig med upphöjda rabatter - jag har kryddor i en salig röra - nu får det bli ordning
må väl / kram gisela
Vilka fantastiska bilder Ullis! Körsbärspaj, stortösten har koll hon :) Kram Johanna
SvaraRaderaHej Ullis!
SvaraRaderaDu gör sååå fina inlägg, och tar de mest underbara foton! Jag minns första gången jag hittade din blogg, det var maskrosmarmeladinlägget. Då tänkte jag att det här blir nog en sån där liten guldblogg:-) och det är det verkligen!! JAg hade för avsikt att göra marmelad och länka, men det blir aldrig av tydligen och tiden går.. Kan jag låna en maskrosbild, och länka till dig??
Har du förresten sett att jag försöker skapa en ZONlista för Bloggare? Jag tyckte att du fanns där, men nu ser jag inte ditt bloggnamn där?
http://stocksundgarden.blogspot.com/2011/06/svenska-tradgardsbloggar-uppdelat-pa.html
Om du inte är med, så lista dig gärna, nu 150 bloggar! Och länka tillbaks! Det behöves fler på listan för att den ska bli riktigt bra!
Ha en fortsatt fin sommar, kramkram Hillevi
Jag älskar körsbär!
SvaraRaderaha det fint. Kram Marie
Mums!! Visst är det härligt med allt som naturen erbjuder! Underbart!
SvaraRaderaPajen ser strålande god ut!
Ha en solig sommartisdag!
KRAM Elin
Så perfekt.
SvaraRaderaVi upptäckte igår att vi hade ett stort körsbärsträd vid vår parkering på baksidan av huset (bor ju i bostadsrätt, så inte "vår" trädgård, men de får ju inte förfaras). Funderade då på om man kunde göra något gott med dessa bär, och nu fick jag ju svaret. Måste jag verkligen testa.
Ha en trevlig kväll,
Kramar Malin
Hej Ullis!
SvaraRaderaDet är verkligen underbara tide i trädgården nu och man kan ju inte annat än att njuta. :) Och jag hör att ni njuter lika mycket som vi av alla härliga körsbär och bigaråer som dignar i träden. Vi har ovanligt mycket bär i år och dessutom får de vara ifred för fåglarna. Så vi äter så att det sprutar ur öronen. ;)
Härliga bilder Ullis! Ät och njut av den fina sommaren vännen!
Kram Lotta
Mmm, vad gott det ser ut! Jag har inga körsbär tyvärr så jag får hålla till godo med andra bär.
SvaraRaderaJag önskar dig en fin dag!
Kram Sofia