fredag 25 januari 2013

en med skal, och ett behov av odlingstips...


Ytterligare en julklapp, en liten virkad sköldpadda, på beställning av äldsta dottern. Tyvärr har jag inget mönster att dela med mig av utan virkade på fri hand. Jag ska bli bättre på att skriva ner mina mönster, sköldpaddan hade jag gärna gjort igen men kanske i lite glada sommriga färger som vitt, rosa, gult och turkost. 

Förutom virkningen lägger jag just nu min lediga tid på att bläddra i frökataloger. Jag bestämde mig i somras för att nästa år bara satsa på växter till köksträdgården som jag brukar lyckas med: morot, sallad, lök, potatis, böner och ärtor, jag blev less på mina försök med kronärtskocka, majs och melon som tog en massa tid, från februari till sommaren, och inte gav någon utdelning... Men nu när jag sitter och bläddrar i katalogerna kan jag inte låta bli med att fastna vid just dessa grönsaker. Tänk om jag skulle kunna skörda majs (vi fick en majskolv i somras!), stora saftiga meloner (vilken lyx!) och egna kronärtskockor! Vi har inget växthus, så nu undrar jag om det är någon som har bra tips för hur jag ska lyckas med dessa grödor på friland? En liten varmbänk kan jag ordna av odlingslådor och fönster, men kan det räcka? Vill gärna även ha förslag på vilka sorter som i så fall kan leda till lyckat resultat.

Jag hoppas ni får en skön helg!
Ullis

7 kommentarer:

 1. Alltså du är du helt otrolig med virknålen och jag som bara äälskar sköldpaddor! Ser lätt en framför mig i ljusa somriga färger, om du råkar få till en beskrivning vore superkul:)
  Nix, har inget växthus men på vår halv inglasade altan fungerade det nästan med melon, fast inte en sommar som den vi hade!

  Ha en fin fredag, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 2. Men en sådan underbart söt sköldis helt gudomlig.
  Tyvärr är jag ju ingen växtmänniska. Och nybörjare när det kommer till trädgård, så inga tips och råd från mig tyvärr.
  Ha en mysig kväll. Kram Malin

  SvaraRadera
 3. Jättesöt sköldpadda! Jag hade faktiskt en liten samling av sköldpaddor när jag var barn, för jag gillade dom (gör fortfarande) - men ingen virkad fanns det i samlingen... Odlat grönsaker har jag också gjort, fram till för några år sen, eller ja, cirka tio år sen kanske... Är ingen hejare på det tyvärr! Mina onyttiga bonsaier tar all ork på det området.

  SvaraRadera
 4. Vilken sötnos! Du är jätteduktig. Jag saknar att virka!

  Önskar jag hade ett växthus!

  KRAM
  Lotta

  SvaraRadera
 5. Gullig sköldis. Du lyckas säkert få till en lika fin om du vill i glada färger.

  SvaraRadera
 6. Vilken sötis! Du är verkligen en hejare på det här med virkning Ullis och tänk att kunna virka på frihand på det viset. :)

  Jag har odlat kronärtskocka på friland och kan varmt rekommendera det. Jag köpte en vanlig fröpåse som jag sådde i ett litet miniväxthus (plast). När de var några cm höga planterade jag om i större kruka och när de sista frostnätterna var över i maj/juni satte jag ut dem på friland. Soligt läge, gott om plats (1 1/2 meter mellan varje planta) och jord som vi fräst innan. Sedan bara vattna och luka hela sommaren.

  Majs odlar vi och där gäller bra utsäde, så på plats i bra jord. Gott om sol, vatten och ogräsrensning.

  Melon provade jag första gången i somras i en varmbädd under fönsterglas och det gick jättebra förutom att sommaren var lite dålig så melonerna blev inte större än 2 golfbollar men jag ska definitivt testa även i sommar och hålla tummarna för en solig och varm sommar. Jag köpte färdiga melonplantor.

  Sköt om dig Ullis och lycka till med dina odlingar!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Hittade in på din sida när jag letade efter ett virkmönster på en sköldpadda till min son.
  Och gud vad söt din sköldpadda är! Blev förälskad direkt!

  Såg att det var ett tag sen du la upp detta så tänkte att du kanske hunnit få ner mönstret på papper? ;)

  Med vänlig hälsning Harrys sköldpaddstokiga mamma Sara :P

  SvaraRadera