måndag 29 oktober 2012

Äntligen!

fruktfatet gjorde jag i stengods för några år sedan
 
Jag ska börja på keramikkurs!!! Det ska bli så kul! Det var flera år sedan jag sist höll på med keramik och jag har verkligen saknat det. En kväll i veckan fram till jul ska jag nu få skapa med lera. Tjoho!!
 
Ullis

lördag 27 oktober 2012

svart och vitt!

 
Virkandet fortsätter! Denna gång blev det en sits till en av storasysters ikea-pallar. Jag har virkat med virknål 5, fasta maskor runt. I kanten på sitsen virkade jag sedan några öglor, trädde genom ett band och på så sätt kunde jag dra åt sitsen runt pallen. Storasyster har en likadan vit pall vid sitt pysselbord, nästa projekt blir att virka en dyna även till denna pall, men jag ska försöka komma på ett annat mönster till den.

 
Hoppas ni alla får en fin helg!
Ullis

torsdag 25 oktober 2012

rosenskäran blommar fortfarande!

en rosenskära som fortfarande blommar

För ett några veckor sedan anlade jag en ny rabatt. Våra döttrar har en varsin blomsterrabatt, men den ena ligger på en del av tomten med väldigt lite sol, och där den andra dottern har sin rabatt har jag tänkt odla potatis nästa år. Efter lite diskussioner med flickorna gick de med på att få en ny gemensam rabatt, men villkoret var givetvis att det fick plats mycket blommor i den!


Vi hade lite kraftig svart papp kvar efter ett renoveringsarbete i våras, det använde jag för att markera formen på rabatten, dessutom hoppas jag det hjälper till att döda gräset under eftersom jag inte orkade gräva bort det. Runt kanten av rabatten la jag stora stenar, därefter täckte jag rabattens botten och kanter med markduk. Rabatten fyllde jag med kompost, gräsklipp och jord. Tillsist planterade jag några perenner. Några ettåringar som fortfarande blommade fick också plats, förhoppningsvis kommer de att fröa av sig.

Ha det bra!
Ullis


tisdag 23 oktober 2012

ballonglampa

 
För några år sedan gjorde jag och en av mina systrar denna lampa till min äldsta tös. Jag tycker fortfarande att den är jätte snygg!
 
Material:
En stor ballong, uppblåst
tapetklister
papperssnöre
en syster till hjälp
 
Smeta in hela ballongen i tapetklister och vira därefter papperssnöre över hela (men spar ett hål med ca 15 cm i diameter högst upp, där ska sedan lampan fästas). Smeta ut lite extra tapetklister ovanpå snöret också. Häng upp ballongen för att torka. Ta sedan hål i ballongen och ta ut den. Pilla försiktigt bort torkat lim i alla hål. Vill du hänga en lampa i bollen kan du göra en ståltrådsring med samma diameter som hålet i bollen. Fäst sedan denna i hålet med hjälp av lite mer tapetklister och papperssnöre. Vira sedan en ståltråd två gånger rakt över denna ring, med lite pill kan du sedan sätta fast lampa och sladd i den.
 
 
Ha en fin kväll!
Ullis

söndag 21 oktober 2012

varmt om halsen



Nu har jag virkat en varsin halsduk till töserna. Den yngsta tösen har fått en i lila och svart som hon bara behöver dra över huvudet. Jag har använt virknål 6 och virkat stolpar runt. Nedre delen gjorde jag lite bredare än övre delen, och därefter avslutade jag med picot (som en liten volangkant)

Behöver du som jag hjälp med de olika teknikerna tycker jag att DROPs design´s instruktionsvideo är mycket bra. Hur du virkar stolpar ser du här, och picot här.
 
 
 
 
Till vår äldsta tös virkade jag en lång halsduk (110 cm) av stolpar, därefter sydde jag ihop ändarna. Halsduken är lagom stor för att vira den två varv runt halsen.
 
 
Ha det bra!
Ullis

lördag 20 oktober 2012

ringar av äpple


De här torkade äppelringarna blev super goda! Jag önskar dock att jag haft en varmluftsugn eftersom en plåt behövde stå i ugnen i ungefär 5 timmar, och sedan tog en halvtimme att äta upp...
Torkade äppelringar: Kärna ur två äpple och skiva sedan dem så tunt du kan med en riktigt vass kniv. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt, de får inte ligga på varandra. Torka dem sedan längst ner i ugnen, på 80 grader, i ca 5 timmar. Ugnsluckan ska vara lite på glänt för att släppa ut fukten.
Ha en skön helg!
Ullis

torsdag 18 oktober 2012

ömma fingrar och rutig ruta

mormorsruta

Äntligen har jag börjat virka igen! Jag har legat sjuk några dagar, och när jag tröttnade på såporna på tv letade jag fram mina garner och virknålar. Förra vintern bestämde jag mig för att lära mig att virka och var ganska ivrig i början, men efter ett tag kom annat mellan (som vanligt...) och jag plockade undan garnerna. Nu är det dags igen, och jag har virkat så mycket att jag fått ont i händer och fingrar! Jag är ju fortfarande nybörjare och har försökt lära mig genom att följa beskrivningar i olika böcker. Denna gång hittade jag instruktionsvideos på DROPS design, de är verkligen kanon bra!
 
Just nu virkar jag en stor mormorsruta som så småning om ska bli ett kuddfodral. Är du nybörjare som jag hittar du en instruktionsvideo här.
 
Ha det bra!
Ullis

onsdag 17 oktober 2012

två nya familjemedlemmar: Vanten och Lillan

Vår äldsta dotter har gjort en elefant av en tumvante och en strumpa...
 
Kolla in vilka sötnosar! Våra töser har varit i pysseltagen och gjort en varsin docka av vantar och strumpor. Elefanten ovan heter Vanten och dockan nedan heter Lillan.


...och vår yngsta dötter har sytt en docka av två fingervantar.

Ha en skön dag!
Ullis

söndag 14 oktober 2012

regnig söndag = brödbak


Utanför fönstret har regnet vräkt ner hela dagen. Jag hade planerat att få mina tulpanlökar i jorden idag, men det får nog vänta. Det är betydligt skönare att vara inne. I ugnen gräddas just nu två filmjölksbröd, och på tur står surdegsfrallor med hasselnötter, det finns vissa fördelar med regniga söndagar!

Ovan är en bild i akryl som jag målade för några veckor sedan, modell är lilla stora systern i familjen.

Vad gör du en regnig dag som denna?

Ullis

onsdag 3 oktober 2012

skön höstdag i köksträdgården


lysande pepprig krasseblomma

Skön höstdag idag! Solen lyser, det blåser bara lite lätt och växterna i trädgården lyser av morgondagg. I vår köksträdgård växer det fortfarande en hel del, även om det mesta är uppätet eller upplockat för lagring vid det här laget. I år odlade jag lite extra mycket av ätliga blommor här, dels för att kunna äta och dekorera sallader och bakverk, men även för att få in mer färg i trädgårdslandet. Ringblommorna blommar fortfarande för fullt, och ut i jordgubbslandet och mellan odlingslådorna väller ljusgula och röda krasseblommor. Jag satsade också på en ätlig viol i år, och de kikar nu fram med blommor i vit, gult och lila under brysselkålen.

zucchini, mangold och ringblomma

Det som gick bäst i köksträdgården i år var dels blommorna, men även ärtor, bönor, sallad och brysselkål. Zucchini hade vi bara en planta av, men det har räckt gott och väl! Morötter och rödbetor brukar växa så det knakar hos oss, men i år har de inte alls tagit sig. Jag provade också att för första gången odla majs men där fick vi bara ut en kolv... men så god den var! Kronärtskockan gick det än sämre med, inte en ända skocka har vi kunnat plocka!
Vad har fungerat bra och mindre bra hos er i år?

brytböna, ätlig viol och brysselkål

Ha en riktigt skön onsdag!
Ullis