fredag 10 februari 2012

en korg till...




Jag har virkat en burk till, efter samma princip som jag visade för några dagar sedan. Denna gång gjorde jag den i samma storlek som en konservburk, för att sedan kunna stoppa burken i den virkade korgen. På så vis blev burken så stadig att det går att ha pennor eller penslar i den. Jag gjorde ett litet handtag på korgen också, om jag skulle vilja kunna hänga upp den på en krok. Nu funderar jag på fler ställen där det skulle passa med en virkad korg, kanske i köket till bestick, eller i badrummet till tandborstar... Eller tänk om jag skulle "virka in" en fyrkantig plåtburk, som jag kan ha till kak- eller brödkorg... Jag får fundera vidare på detta...

PS. Vill du virka en korg som passar till en plåtburk, gör då korgens botten lite mindre än plåtburkens botten, så passar de varandra i slutändan!

Ha det bra!
Ullis

onsdag 8 februari 2012

knapriga goda smulor

kardemummaskorpor med mandel
Detta är mina favoritskorpor! Så goda att jag inte ens experimenterar med receptet, vilket jag oftast inte kan låta bli att göra. När skorporna torkat och jag lagt dem i sin burk går både jag och töserna och äter de knapriga smulorna som är kvar på plåten, inget får gå till spillo! Bäst passar skorporna till jordgubbssaft på sommaren, men den nystötta kardemummasmaken är ju inte helt fel till en kopp te på vintern heller. Receptet kommer från Leilas bok "A pice of cake", men du hittar även det här. Jag brukar torka mina skorpor på 100 grader i ca en timme, och öppna ugnsluckan då och då för att ångan ska kunna sippra ut.

Ullis

tisdag 7 februari 2012

snötäckta fönster

fönstren, som täcker en av mina odlingslådor, har blivit frostbitna

tänk när de här knopparna på körsbärsträdet äntligen spricker!

 
Det har blivit vit vinter även här nere i söder! Underbart! Snötäcket är visserligen väldigt tunt, men det knastrar i alla fall under fötterna när jag är ute och promenerar. Så vackert allt det gråa, bruna och vissna blir när det är frostbitet och pudrat med snö! Kanske kan den lilla snön även räcka för lite pulkaåk...

Ha en bra dag!
Ullis

söndag 5 februari 2012

apelsinkorg



Jag fortsätter med mitt virkande, och det går bättre och bättre! Senast jag var i garnbutiken hittade jag ett bomullsgarn som var lite kraftigare, det liknade nästan ett tunt rep, och av det bestämde jag mig för att virka en liten korg. Vad korgen ska användas till är lite oklart än, min yngsta tös tycker den är bra att ha när man vill bära runt på en apelsin, den har perfekt apelsinstorlek!

Ullis apelsinkorg:
Virknål 5 och gult garn av önskad kvalité. Lägg upp 5 luftmaskor och slut dem till en ring med en luftmaska. Virka 8 fasta maskor med nedtag i ringen. Virka därefter 2 fasta maskor i varje maska, första varvet, fortsätt därefter på samma sätt men öka varje varv med 8 maskor. När bottenplattan är så stor du önskar virkar du vidare med en fast maska per maska, tills din korg har den höjd du önskar. Handtagen gör du genom att virka 8 luftmaskor, hoppas över 5 maskor, och sedan fortsätta virka.

Ha en skön kväll!
Ullis