måndag 31 oktober 2011

lite längtan till våren...


Årets sista skörd från trädgården är inplockad. Några tomater och paprikor hängde kvar på vissnade kvistar, några sent sådda morötter åkte upp, och våra rödbetor, som tydligen inte ville bli större i år, skördades också.


Vissa saker trivs betydligt bättre i vår trädgård än andra. Sallad, lök, morötter och sockerärtor brukar vi kunna skörda mycket av, men ett nytt försök för mig i år var vattenmelon. Som jag pjoskade med mina melonplantor! Förgrodde tidigt, skolade om, lät dem komma ut och få lite frisk luft då och då under våren, och byggde till och med en egen drivbänk med gamla fönster till dem. Jag gödslade och vattnade under sommaren, pollinerade för säkerhets skull även förhand med en pensel, men inte en melon fick jag! Frukten blev inte större än en pärla och ramlade sedan av. Jag vill gärna testa att odla meloner igen, men kanske väntar jag med det tills jag har ett växthus. Men frilandsgurkan jag sådde trivdes, trots att jag inte fjäskade med den.


Nästa år ska jag satsa mer på gurka, ärtor och bönor! Och jag skulle gärna vilja prova att odla kål, majs och kronärtskocka också. För bara ett par veckor sedan kände jag mig ganska mätt på trädgårdsarbete för i år, men redan nu saknar jag att gå ut och gräva och påta i jorden. Det känns långt till våren... och planerna för trädgården är redan många.
  

Ha det bra!
Ullis

lördag 29 oktober 2011

krispigt, mumsigt och sött

krispigt och sött höstgodis


Tack för era tips på hur man gör egen äppeldricka! Så glad jag blir att ni delar med er av era favoritrecept till mig! Kanske testar jag recepten redan i helgen, eller så låter jag våra Ingrid Marie mogna ett par veckor till först.

Idag hittade jag och töserna på ett jätte gott höst snacks. Snabbt gick det, och det går att variera efter smak. Vi blandade smält vit choklad med cornflakes, torkade tranbär och lättrostade solros- och pumpakärnor. Därefter klickade vi ut smeten i mumsbitar och lät dem stelna. Jag kommer definitivt att göra dem igen, kanske även som ett julgodis.

Jag får alltid dåligt samvete när det är dags att göra julgodis, då flera personer i vår familj och släkt är laktosintoleranta, och jag själv älskar att göra godis med choklad i. Men nu har jag hittat ett företag, Bonvita, som tillverkar både ljus och vit choklad som är mjölk-, ägg- och glutenfria och dessutom ekologiska och rättvisemärkta! De säljer sina produkter både på nätet och i vissa butiker. Toppen, tycker jag, och jag ska testa att göra godis på deras produkter i jul.

Ullis höstsnacks:
Rosta 1 dl pumpakärnor och ½ dl solroskärnor några minuter i en torr och het stekpanna. Rör runt då och då. Smält 200 g vit choklad över vattenbad, och blanda därefter i de rostade fröna, 2 dl cornflakes och ½ dl torkade tranbär. Klicka ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper, och låt godiset stelna någon timme i kylskåp.

Ha en härlig Halloween helg!

Ullis

torsdag 20 oktober 2011

lite lagom runda om magen

en korg fylld med Ingrid Marie, saftiga, goda, vackra och lagom runda om magen

 

De sista äpplena är nedplockade. Vi har inte fått lika mycket av våra Ingrid Marie detta år, men det känns ganska bra. Vi brukar ha mer än vi orkar ta hand om, och ofta äter jag så mycket äpple under hösten, att jag inte är sugen på äpple igen förrän nästa höst.

Jag har kokat lite ny mos på ett par kilo, det är så gott att blanda ner det i bröddegen! Och vår stora tös bjöd oss på efterrätt häromdagen, då hon smörstekte äppelklyftor som hon först vänt i kanel och råsocker. Det smakade jätte gott med lite vaniljglass till! Men jag skulle gärna vilja prova att göra någon äppeldricka på äpplena. Är det någon som har något bra tips på detta?

Ha det bra!
Ullis

tisdag 18 oktober 2011

en liten frösamling

fröer från ljusgul slingerkrasse, ruccola, gul ringblomma, rosa rosenskära
och röd och vit rudbeckia


I helgen, när det var soligt och torrt ute, passade jag på att samla in lite mer fröer från trädgården. En del ettåriga fröer köper jag varje år, så som slingerkrasse, ruccola och rosenkära, men i år tänkte jag försöka spara frön från dessa och plantera ut till våren. Lite frön från mina röda och vita rudbeckior passade jag också på att ta in, och en omgång till av ringblommornas frö. Jag brukar strö ut fröer lite här och där direkt på hösten, tänker att något kanske tar sig och ger tidigare blomning nästa sommar, men det är även kul att spara lite och kanske dela med sig. Här ser du hur jag gör mina fröpåsar.

Ha en fin kväll!
Ullis

söndag 16 oktober 2011

blomma i garn


Jag har ju ett projekt för hösten, att lära mig att virka, och det är så svårt! Vissa saker har man lättare för än andra, och detta är definitivt ett av de andra... Men jag ger absolut inte upp. Jag sitter ofta på kvällarna med mina garn och virknålar, vilket har resulterat i en mängd kökshanddukar... till min stora dotters Barbiehus. Större än så blir nämligen inte projekten, och en mormorsruta kan bli dubbelt så stor som en annan, när de egentligen skulle blivit lika stora.

Igår kväll bestämde jag mig för att strunta i mormorsrutorna och istället bara virka fasta maskor till ett hårband (vad gör ni på lördagskvällarna? ;) ). Dessutom lyckades jag göra en blomma som jag fäste på sidan. Härligt att något äntligen blev klart, det behöves för mitt virkningssjälvförtroende! 


Hårband:
Till min 6 åriga dotter la jag med virknål nr 3 upp 100 luftmaskor av rött garn, fäste ihop dem med en smygmaska till en ring, och virkade därefter ett varv med fasta maskor (en fm per lm). Därefter virkade jag fasta maskor med vitt garn ca 2/3 av ringen, vände och virkade fm tillbaka. Sedan gjorde jag på samma sätt med det svarta garnet, på det viset blev hårbandet tunt i nacken och tjockt på hjässan.

Blomma:
Jag fäste 5 luftmaskor till en ring med en smygmaska. Därefter gjorde jag 10 fasta maskor med nedtag i ringens mitt. På varv 2 virkade jag en fast maska och sedan 6 stolpar i nästa maska, en fast maska, 6 stolpar i nästa, o.s.v. tills varvet är slut. Sedan är blomman klar. (Blomman har jag gjort efter beskrivning i Galen i garn av Susanna Zacke & Sania Hedengren.)

Ha det bra!
Ullis

fredag 14 oktober 2011

krispigt, salt och gott

rödbetschips

En favorit hos barnen här hemma är grön ärtsoppa. Gott, tycker visserligen jag också, men lite sött. Sist vi gjorde denna soppa testade jag därför att göra rödbetschips, som vi sedan la på soppan. Jätte gott med de salta smakrika chipsen till den söta soppan, och färgkombinationen var ju dessutom oslagbar. Chipsen blev så goda att jag har gjort dem fler gånger och serverat som tilltugg och även smulat över svamprisotto. Lyckat och vackert!

Ullis rödbetschips:
Skala rödbetorna och hyvla dem sedan tunt med osthyvel eller potatisskalare. Hetta upp 1-2 cm raps- eller solrosolja i en gryta. När oljan är het läggs rödbetsskivorna ner, en liten bunt i taget.  Chipsen friteras 2-4 minuter. (Det kan vara svårt att avgöra när de är klara och där får man testa sig fram.  Tar man upp dem för tidigt blir de mjuka och sega istället för krispiga, och väntar man för länge så att de börjar mörkna smakar de bara bränt.) Låt chipsen rinna av på hushållspapper och salta dem lätt. Servera genast!


Jag hoppas ni alla får en trevlig helg!
Ullis

måndag 10 oktober 2011

drömmen om vinbärssaft

nyplanterad svartvinbärsbuske

Jag tog ett rejält ryck i trädgården igår och fick ner mina sista tulpanlökar, perenner och bärbuskar. Trots att jag skrev i lördags att jag helst vill sitta inne i stugvärmen just nu, känns det ju faktiskt alltid väldigt bra i kroppen efter att jag har jobbat i trädgården! Till mina nyköpta vinbärsbuskar grävde jag rejäla gropar och förbättrade jorden med gödsel, lite träaska och ny jord. Jag gjorde små stöd av grenar från hassel, som jag spikade ihop och sedan virade lite rep runt, men jag tror att de blev för klena så kanske får jag göra nya rejäla till våren. Tror ni att jag får bär på buskarna redan nästa sommar? Jag drömmer nämligen redan om att få göra min egen vinbärssaft!

Har ni förresten sett att Svenska trädgårdsbloggar just nu organiseras om? Detta innebär att gamla medlemmar behöver förnya sitt medlemskap på deras blogg. Du som har en blogg som helt eller delvis handlar om trädgård kan bli medlem.

Ha det bra!
Ullis

lördag 8 oktober 2011

skön lördag på er!

kärleksört, röd solhatt, en sedum jag inte kan namnet på, alun, vit stjärnflocka, rosenskära, röd solhatt och astilbe

När jag fyllde år för ett par veckor sedan fick jag bl.a. ett presentkort i en plantskola. En present som passar mig perfekt! Idag begav jag mig av till affären, ensam så att jag skulle kunna gå runt riktigt länge och titta och fundera, och det tog tid, det finns ju så mycket att välja bland och jag har väldigt svårt för att bestämma mig. Tillsist föll valet på några bärbuskar och nöjd åkte jag hem med hösthallon och svarta och röda vinbär. Jag håller på att anlägga en liten kombinerad bärgård - trädgårdsland i en solig del av trädgården. Än så länge anlägger jag den mest i tankarna, men lite sommarhallon och krusbärsbuskar har i alla fall fått flytta dit och imorgon ska de nya bärbuskarna också få komma i jorden. Härlig med nya projekt! Men just nu är de flesta projekt bara i mina tankar, har ingen jätte stor lust just nu att gräva och greja i trädgården. Vill helst sitta inne, planera, fundera, pyssla och läsa bra böcker... Jag håller nog på att gå i höstdvala, vilket faktiskt känns ganska skönt.

Fotona ovan är från vår stora perennrabatt, där blommar det för fullt fortfarande av bl.a. astilbe, stjärnflocka, rosenskära och röd solhatt.

Nu doftar det gott från grönsakslasagnen på nedre våningen, vilket nog betyder att jag måste slita mig ifrån datorn. Hoppas ni alla har en skön helg!

Ullis

tisdag 4 oktober 2011

hjälp av små ivriga fingrar



Vilket härligt höstväder vi har! Solen lyser, himlen är blå och även om vi nu är inne i oktober behövs varken vantar eller mössa än. I helgen satte jag och lilltösen vitlök i trädgårdslandet. Det är något som jag tänkt göra varje höst men som av någon anledning ändå aldrig blivit av, därför känns det extra bra att de små klyftorna nu har kommit i jorden. Vitlök går åt som smör här hemma och jag ser redan fram emot att få plocka in vår egen vitlök från landet nästa sommar...

Just nu är jag dålig på att kommentera på era bloggar. Tiden rinner iväg lite för mig just nu men jag försöker ändå hinna in och kika på vad ni har för er nu i höst, och snart hoppas jag få lite mer tid vid datorn.

Ha skön kväll!
Ullis

måndag 3 oktober 2011

röda pärlor


Jag har sett så många vackra höstkronor hos er bloggare, ljuskronor klädda med rönnbär, nypon och paradisäpplen, och blivit inspirerad! Nu har även jag klätt in min ljuskrona med röda bär uppträdda på nylonlina. Ljuskronan köpte jag i en antikaffär i Helsingör för något år sedan och den har sedan dess hängt på vår altan. Den är lite krokig och ljusen vinglar i den, men jag tycker så mycket om den! Och nu blev den extra vacker klädd i höstskrud.



Ha en fin höstdag!
Ullis

söndag 2 oktober 2011

kryddiga ingefärspäron





Inlagda päron tycker jag är mums! För några veckor sedan gjorde jag en stor sats som jag smaksatte med ingefära, kanel och vanilj, och sedan fryste jag in päronen i sin lag i fryslådor. När jag hade kalas här hemma för en vecka sedan tog jag upp en sats ur frysen, värmde på spisen och serverade sedan päronen tillsammans med en chokladtryffelkaka och vispad grädde. Så gott! Jag har inte provat tidigare att frysa in inlagda päron, men det går tydligen utmärkt och päronen smakade fantastiskt! Testa detta recept!

Ullis inlagda ingefärspäron
Skala önskad mängd päron och lägg dem sedan i vatten med skivade citroner för att de inte ska mörkna. Koka upp vatten och socker, ca 4 dl socker till 1 liter vatten, och lägg sedan i kanelstång, färsk skalad och skivad ingefära, vaniljpulver och några skivor citron (välj smaksättning och mängd utefter vad du tycker om). Lägg ner päronen i grytan och låt dem sjuda på svag värme tills de är mjuka (för små päron tar det inte mer än en kvart men för stora uppåt en halvtimme). Vill du inte servera päronen samma dag lägger du över dem tillsammans med sin lag i glasburkar och förvarar några dagar i kylen, eller fryser in dem med lagen i fryslådor.