lördag 30 juli 2011

nej, men vad har vi här!




I år bestämmde jag mig för att prova att odla slanggurka på friland. Platsen för gurkodlingen ligger tyvärr på en plats i köksträdgården där det blir skugga ganska tidigt på dagen, så jag har inte riktigt vetat hur detta projekt ska gå. Men det har i alla fall växt ordentligt i lådan, och gula söta blommor lyser lite här och där, och så igår, när jag lyfte lite på bladen, så hittade jag en liten liten början till en gurka!! Gurkplantorna har nu fått lite extra gödning och gräsklipp, och jag hoppas verkligen att det ska hjälpa! Tänk om vi en morgon kan gå ut och plocka in en gurka från landet!

(Här ser du hur det såg ut i gurkodlingen för 1 månad sedan, och här hittar du en ritning över köksträdgården.) 

Ha en härlig helg!
Ullis

tisdag 26 juli 2011

kanelbullsbruschetta


Det är inte ofta det råkar bli kanelbullar liggandes kvar i skafferiet här hemma, men om det händer är det gott att göra en liten bruschetta av dem. Jag skivar de lite gamla bullarna på längden och steker dem sedan ett par minuter på var sida i lite smör och kanel i stekpannan. Sedan serverar jag dem med vaniljglass eller lättvispad grädde. Mums!

Min syster Johanna skriver så fint och visar så härliga foto på sin blogg Vita Vardagen. Idag blev jag extra glad när jag läste hennes inlägg och sänder en extra stor kram genom nätet. Saknar dig! Kram

Ha en bra dag!
Ullis

söndag 24 juli 2011

blommande regn

vallmo
fingerborgsblomma
rosa stjärnflocka

sittplatsen i perennrabatten

Jag sliter mig inte helt från trädgården bara för att det är lite regnigt och mulet. Ofta tänker jag att jag bara ska gå ut och fotografera någon blomma, och plötsligt står jag och rensar ogräs, lägger på lite gräsklipp runt grönsakerna i köksträdgården eller flyttar några stenar.

Blommorna blir lite extra vackra tycker jag när de har regnat på dem, och ljuset är ofta lite bättre för fotografering när det inte är strålande sol. Blommorna ovan växer i min stora rosa perennrabatt, som av bilderna att döma inte bara innehåller perenner (och inte bara rosa blommor för den delen heller...).

Vad har ni för söndagsplaner?

Ha det bra!
Ullis

fredag 22 juli 2011

lata dagar och liten söt violruta

violruta Thalictrum delavayi

Sommarvärmen verkar ha tagit en liten paus, och med den vi också. Jag tycker dessa gråa dagar är lite sköna. Vi fixar och donar lite här hemma i ett lugnt tempo, tvättar, bakar, tittar på film mitt på dagen, läser trädgårdstidningar (det är det visserligen bara jag som gör) och böcker. Flickorna leker med sina kompisar, pysslar, målar och leker med Barbiehuset, och tjabbar med varandra när de blir för rastlösa. Jag hinner till och med få lite tid att sitta vid datorn!

Blomman ovan växer i min rosa perennrabatt och heter violruta, och kan bli 150 cm hög! Jag tycker den är så söt, men tyvärr är de svår att få syn på. Den ser ut att sväva bland de andra blommorna, och själva blommorna är så små, inte mycket mer än en centimeter stora. Jag har funderat på vad jag kan ha för andra växter runt omkring den för att den ska framhävas men inte kommit på någon bra idé. Någon som har ett förslag?

Ha en fin lördag!
Ullis

torsdag 21 juli 2011

Dags att grilla!





Nu står vårt utekök klart! Sambon har haft idén länge och nu i sommar blev det byggd. Det är byggd av lecablock som ligger omlott, och är hoplimmade med ett stenlim, därefter är den slammad med kalkfärg. Själva grillytan är 60 cm lång och arbetsskivan 120 cm lång. Under arbetskivan (vilken vi har lackat med båtfernissa) ska det även läggas ett hyllplan. Det är jätte kul att stå ute i trädgården och kunna fixa middagen! Dessutom är uteköket så pass stort att vi kan stå några stycken runt omkring, dricka lite vin och snacka under tiden. Kanske blir det några grillrecept här på bloggen framöver! Vi får vänta in lite bättre väder först bara...

Ha det bra!
Ullis

tisdag 19 juli 2011

fru lök har visst gått och blivit lite rund om magen


I början av april satte jag gul och röd lök och morot i olika fäger, och nu är de stora, goda och fina! Jag tänker varje år att jag borde sätta mer av lök och morot, men även i år då jag ökade odlingsytan går de åt för fort! Löken använder vi i matlagning och i sallader, men morötterna äter vi upp på plats i köksträdgården.

Idag skiner solen från en blå himmel och vi passar på att arbeta i trädgården. Vad gör ni idag?

Ullis

söndag 17 juli 2011

välkommen hem till Barbie


en liten kullerstensgång leder in till hus nr 15

i köket målade jag ett schackrutigt golv, den söta tekoppen köpte dottern på en loppis

När vår äldsta dotter fyllde 6 år för några veckor sedan fick hon ett hembyggt hus till sina barbiedockor. Jag designade det, min systers sambo sågade ut alla delar i mdf och sedan målade jag huset. Huset är varken limmat eller hopskruvat, utan kan enkelt plockas isär i tre delar som sedan kan läggas på varandra och läggas under sängen när man inte vill använda det. Just nu leker dottern mycket med barbiedockor men jag vet att intresset kan svalna om ett tag och då är det bekvämt med ett hus som kan plockas ihop så att det inte tar så mycket plats.
Bottenplattan är 70*70 cm, och de två andra delarna är 70 cm långa och 30-40 cm höga. Dessa två delar, som utgör väggarna har båda en skåra på mitten så att de går att trä i varandra. Huset får egentligen fyra rum, men jag gjorde om ena rummet till en liten gård med gräsmatta och kullersten. Dottern leker för fullt med huset och har tillverkat möbler och mattor som pryder rummen. 

Hoppas ni får en bra start på den nya veckan!
Ullis

fredag 15 juli 2011

röda och söta


Nu är jordgubbssäsongen snart slut, men vi har verkligen frossat i dessa bär i sommar! Våra flickor har sprungit ut på bara fötter och i nattlinne på mornarna och plockat jordgubbar i landet, och titt som tätt under resten av dagen har vi kunnat hitta dem där med munnarna fulla av jordgubbar och kläderna prickigt röda. Min lilla Fröken Fågelskrämma har nog gjort sitt, för fåglarna har låtit bären vara (eller har de inte haft någon chans mot våra flickor...)

jordgubbar till frukost...
jordgubbar mixade med vaniljyoghurt och en skvätt mjölk

 jordgubbar till lunch...
nygräddade våfflor med gräddglass och skivade jordgubbar

och jordgubbar till efterrätt
stora muffins, delade på mitten och fyllda med en blandning av vispad grädde, mosade jordgubbar och florsocker, och sedan toppade med grädde och en jordgubbe
Jag hoppas att ni alla får en skön och solig helg!
Ullis

onsdag 13 juli 2011

vissa projekt tar tid...

vit stjärnflocka

Vi flyttade till vårt hus för drygt 3 år sedan, ett 30-talshus i ett gammalt villakvarter. Bakom huset var en stor upphöjd gräs-ogräs-lite vildblommor-plätt, med en 17 meter hög gran och ett ståtligt stort äppelträd. Vi började tidigt att försöka rensa upp denna plätt, som är ca 25 kvm, och flickornas farfar kom och högg ner granen, så vi fick in lite ljus på denna sida av trädgården. Tanken var att "plätten" skulle bli en perennrabatt med en liten sittplats i. Jag har här framförallt använt mig av blommor i rosa och vitt, gamla sorter och vilda. En del växter växte redan villt på tomten, andra har jag fått eller köpt. Jag har till att börja med bara haft ett exemplar av varje planta, och varje vår och höst har jag delat de plantor som växt till sig, och på det viset fått plantor som nu täcker hela rabatten. Men det har tagit tid... några år att få tillräckligt med växter...

Nu i sommar har vi äntligen gjort den lilla sittplatsen, en cirkel fylld med fint singel som är kantad med större stenar. Till sittplatsen leder två gångar av större platta stenar.

Baksidan av tomen för 3 år sedan, med garage och gästhus i bakgrunde. Granen är på väg att sågas ner...

liten stig som leder till sittplatsen

malva och klätt


malva
  
överblommad vallmo

På våren blommar allium, kungsängslilja och tulpaner i rabatten, i juni pioner, daggkåpa, lupiner, löjtnanshjärta, akleja och prästkragar. Nu är det framförallt fingerborgsblomma, malva, klätt, vallmo, stjärnflocka och rosor som lyser upp rabatten.

Jag har varit dålig på att kommentera på era fina blogga den senaste tiden, sommarvärmen har begränsat datortiden, men jag ska bli bättre på det och är jätte glad för er som tittar in hos mig och lämnar en kommentar!

Ha en bra onsdag!
Ullis

söndag 10 juli 2011

liten körsbärspaj



Nu dignar vårt gamla körsbärsträd av röd-svarta körsbär. De är inte helt mogna än, men töserna kan inte hålla sig utan plockar i massor redan nu. Vår äldsta flicka klättrar högst upp på de gamla smala och knotiga grenarna där körsbären är som mognast. Ikväll kom hon ner med en liten korg med körsbär på botten, och ville att vi skulle göra paj av dem. Det räckte till fyra stycken minipajer. Det improviseras ganska mycket i vårt kök, och de här pajerna fick smak av vanilj, kardemumma och mandelmassa. Riktigt gott blev det!


Ullis små körsbärspajer (ca 8 stycken små portionspajer):
Klä små formar med pajdeg (använd ditt favoritrecept) och förgrädda dessa i mitten av ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Kärna ur körsbär och täck pajbottnarna med ett lager bär. Vispa samman 1 ägg, 1½ dl vispgrädde, ½ dl socker, 1 tsk vanilj och ½ tsk kardemumma. Riv 50-75 g mandelmassa grovt och blanda ner i smeten. Skeda över smet i pajformarna, se till att få mandelmassa i alla formar. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Låt pajerna svalna något och servera dem sedan med vispad grädde.

Ha det bra!
Ullis

fredag 8 juli 2011

kryddrabatten

längst fram är kuddar av en lite gulfärgad oregano, och bakom dem skymtar salvia, fransk dragon och pepparmynta


I våras anlade jag en ny kryddrabatt, en upphöjd rabatt. Jag vet att kryddorna brukar växa rejält under en sommar och  därför planterade jag dem en bra bit ifrån varandra. Men som alltid när jag gör så ser det lite tanigt ut i början, och jag undrar om jag är lite väl optimistisk, men nu växer det så det knakar! Kryddorna har brett ut sig och det är inte mycket barmark kvar. Jag skördar lite kryddor nästan varje dag, lägger lite citrontimjan på tomatmackan eller lite oregano i pastasåsen. En krydda som jag egentligen inte gillar är korinder, jag tycker den smakar tvål, men den har så vackra vita blommor så den får vara med på ett hörn i alla fall.

koriander

en form av perenn basilika, som jag inte riktigt  vet hur jag ska använda än

min favorit - gulbladig oregano

de ser näst lika dana ut, men smaken skiljer dem lite, till vänter timjan Guld, och till höger citrontimjan 
Jag hoppas ni har en skön sommar! Det är lite moln på himlen idag så jag ska passa på att titta in på era fina bloggar, det var ett tag sedan nu.

Ha en skön dag!
Ullis