söndag 29 maj 2011

blomsterpinne



Här hemma har både datorer och internet strulat ett tag, men förhoppningsvis funkar det som det ska nu så att jag kan göra ett nytt inlägg och dessutom hinna kika runt på era fina bloggar!

Som morsdagspresent idag fick min mamma denna hemmagjorda blomsterpinne, föreställande en blomma (armeringspinnen utgör stjälken och koppen ska föreställa en blomknopp). Jag har haft idén ett tag, men inte riktigt kommit på något bra sätt att fästa koppen i armeringspinnen. Dagens lösning, bestående av järnringar, en 50-öring och superstarkt klister, är kanske inte den mest optimala, så jag ska försöka fundera ut en bättre lösning till nästa blompinne. Tanken är i alla fall att blomsterpinnen dels kan ses som en rolig och fin detalj i trädgården, samtidigt som den kan användas som stöd för växter som behöver bindas upp eller vill klättra. Jag tycker den blev ganska söt. Kanske kan man placera ett värmeljus i den på kvällen och ha den som en ljuslykta ...

Ha en skön kväll!
Ullis

torsdag 26 maj 2011

björnbärsgömmor och doftande syrener



Mums mums, så goda de här är! Fem glada och livliga barn och ett fat med nybakade björnbärsgömmor är en bra kombination! Enda nackdelen är att det blev få kvar till mig...

Ullis recept på björnbärsgömmor (35-40 st): Använd gärna ekologiska ingredienser!
Rör samman 200 g smör, 1½ dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och ½ tsk mald kardemumma. Tillsätt 1 tsk bakpulver, 1 dl potatismjöl och 3½ dl vetemjöl och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Rulla ut degen till en rulle och dela i 35-40 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper eller i pappersformar. Gör en fördjupning i varje boll och häll i ca ½ tsk björnbärssylt (1½ dl sylt till hela satsen). Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Idag tänker jag njuta av solen, som förhoppningsvis lyckas mota bort molnen från himmlen.
Hoppas att ni alla får en fin dag!

Ullis

tisdag 24 maj 2011

vackra bladverk

daggkåpa

funkia
Bakom vårt hus har vi gjort en stor perennrabatt, med framförallt växter som har rosa och vita blommor (det var här ifrån fotona på aliens togs). Det finns många gamla växter här och även några vilda. När vi flyttade hit bestod den här plätten (ca 20 kvm) av av gräs, ogräs och lite vilda blommor, och en 17 meter hög gran som skuggade större delen av tomtens baksida. Granen sågades ner av svärfar och därefter grävde vi och rensade ogräs i evigheter. Eftersom rabatten är stor, och budgetten inte lika stor, har jag inte kunnat köpa plantor för att täcka den helt, utan jag har tålmodigt väntat medans de växter jag skaffat har växt till sig, sedan har jag delat dem, låtit dem växa till sig lite till och delat dem igen. Det har tagit lite tid men nu ser det ganska vackert ut här, med perenner som blommar från vår till höst. Mer och mer förstår jag även vikten av att välja växter med inte bara söta blommor utan även vackra bladverk, blommningen är ju ofta bara en kort period. Här är foto på några vackra bladverk.

två sorters alunrot

strutbräken och kirgislök till vänster, löjtnanshjärta över stengång til höger

klätterbenved framför granstubbe
I rabatten håller vi på att göra en sittplats (vilken under två års tid har bestått av en rund ring, kantad av stenar och fylld med ogräs... men denna sommar ska det läggas sten här istället, förhoppningsvis...), och till den leder två gångar av platta stenar. Jag ska visa er helhetsbilder senare, och även se om jag kan hitta bilder över hur plätten såg ut när vi flyttade hit.
Hoppas ni får en fin dag!
Ullis

måndag 23 maj 2011

hjälp! vi har invaderats av aliens!


Man kan tro att det är frid och fröjd i den stora perennrabatten under äppelträdet, men går man närmare upptäcker man att den fullkomligt har invaderats av aliens!


Fröken Akleja ser kanske inte lika hotfull ut som sin svarta syster ovan, men rätt som det är kan hon höja sitt huvud och visa sitt otäcka gap!



Fru Kirgislök (allium) står redo att när som helst fälla upp sin plym...


och Rosa Löjtnanshjärta har redan fått på sig sin hjälm.


Viola Freckles är på sin vakt...

för vem vet hur enögda Fru Viol har planerat att gå till attack!

Ha en härlig måndag!
Ullis

torsdag 19 maj 2011

en kaka...



I veckan kom min äldsta dotter, snart 6 år, hem från förskolan. Hon hade hittat på ett recept som hon ville att vi skulle baka efter, och stolt berättade hon "det står precis hur man ska göra och vilka grejer man ska ha i, titta här mamma, har vi allt hemma?". Jag har svårt att motstå hennes entusiasm så naturligvis fick det bli bakning. Lillasyster ville också vara med och efter en stunds funderande gick storasyster med på det, bara vi förstod att det var hon som bestämde hur mycket vi skulle ha av allt. Ägg hade hon inte ritat, men när jag berättade att det kunde bli muffins om vi tillsatte det, ritade hon till det på receptet. Flickorna blandade, vispade, rev äpple och smakade av. "Det är den godaste smet jag har smakat!" utropade storasyster, och smakade av lite mer. Tillsist bjöds det i alla fall på choklad och äppelmuffins här hemma, tillsammans med rött te. Receptet hittar ni överst!


pelargon Melosilver

Hoppas ni får en skön fredag!
Ullis

syrener, lussekatt och vinst




Häromdagen damp den ned i brevlådan, min vinst från Hillevi och hennes härliga blogg Tankar från trädgårdsmästaren, en prenumeration på Fixa Sommar! Extra kul är det att Hillevi har skrivit två av reportagen i tidningen, otroligt fina och inspirerande! Köp gärna tidningen, ni som inte hade turen att vinna den!

Nu är syrenerna på gång i trädgården, vackra och med underbar skolavslutningsdoft! Idag fick även Lussekatt följa med ut och lukta på dem, han var dock mer intresserad av humlor och bin än syrener och trädgårdstidningar...

Ha en skön dag!
Ullis

tisdag 17 maj 2011

ritning av köksträdgården


En liten ritning över vår köksträdgård 2011 (eller trädgårdsland som vi säger i vår familj). Vi har utökat landet i år, men har inte så många fler olika sorters grönsaker i det utan har istället gjort plats för att kunna odla mer av varje. Gångarna har vi i år täckt med täckbark, och under dem ligger både dagstidningar och markduk för att förhindra ogräs. Till vänster om köksträdgården ligger den nya upphöjda kryddrabatten, och ovanför den har vi en stor smultronrabatt under ett äppelträd. Det är inte sol i landet hela dagarna, och dessutom skuggas det av ett äppelträd och ett körsbärsträd, vilket gör att det tar ett tag för odlingssäsongen att komma igång, men å andra sidan behöver vi inte vattna så mycket i det under sommaren. 


Vi odlar i upphöjda lådor, här pallkragar och hemsnickrade drivbänkar (mått: 120*160 cm). De fyra lådorna ovan ingår i ett växelbruk, med en fyraårig växtföljd. 

1. Vattenmelon som odlas i varmbänk, täckt av gamla fönster. Ett försök som jag hoppas ska fungera! 
2. Gul och röd lök som odlas tillsammans med morötter i olika färger.
3. Tidig potatis  av sorten Maria.
4. Låga sorter av sockerärtor och vaxbönor, som odlas tillsammans med rädisor.


Jag skulle vilja ordna växelbruk i nr 5, 6, 7 och 8 också, men det blir ett projekt till nästa år. Landet är här lite upphöjt, och framför pallkragarna 5 och 6 ligger stora släta (och tunga!) stenar att sitta på.
Mellan grönsakerna och jordgubbarna står ett flätat staket, där det i sommar ska klättra krasse med vitgula blommor.

5. Rödbetor
6. Frilandsgurkor, också ett nytt försök i år.
7. Olika sorter av sallad och ruccola som odlas i delar av gamla bikupor. 
8. Hemgjord korg där det i år växer gräslök, persilja och gula ringblommor.
9. Tre sorters rabarber
10. Jordgubbar
11. Vår äldsta dotter har en egen blomsterrabatt här.

Ha en bra dag!
Ullis

måndag 16 maj 2011

tulpanfrossa


De flesta tulpaner i trädgården har redan blommat över, men några sorter är i alla fall kvar. Det är härligt att det finns så många olika sorters tulpaner, stora som små och i alla regnbågens färger. Extra roligt att de dessutom blommar vid olika tider så att tulpansäsongen blir lång! Här hemma gräver vi aldrig upp lökarna, men tulpanerna kommer tacksamt tillbaka varje år och blir dessutom fler och fler.

Idag har jag tänkt ta tag i rabatterna framför huset, de är överväxta med ogräs. Vi vistas i stort sett aldrig framför huset, utan går bara snabbt förbi rabatterna där, därför är de aldrig högprioriterade när det gäller ogräsrensning. Tyvärr är det ju den sidan som alla grannar lättast ser, så det är mest därför som jag idag ändå bestämt mig för att göra något åt dem, åtminstonde en liten stund, om det inte börjar regna... Jag har förresten lite kladdkaka i köket som verkligen borde ätas upp...

Ha en skön dag!
Ullis

söndag 15 maj 2011

söndagsfika



Idag bjuder jag på ett litet tips till söndagsfikat: gifflar fyllda med hasselnötsmassa och mandelmassa. Riktigt mumsiga är de!

Har du ett favorit recept på vetedeg så använd det till gifflarna, och fyll de sedan med antingen färdig manelmassa eller haselnötsmassa (som också går att köpa färdig). Något jag inte provat, men som jag tror blir gott, är att istället fylla gifflarna med lite blåbärssylt.

Ullis recept på gifflar (48 st.): Använd gärna ekologiska ingredienser!
Värm 4 dl mjölk med 2 tsk malen kardemumma tills det är ljummet. Häll vätskan över 50 g smulad jäst och tillsätt ½ tsk salt och 1 dl socker. Rör tills jästen har smält. Tillsätt 1 ägg och 150 g mjukt smör (ej smält). Arbeta ner drygt 1½ liter vetemjöl tills degen blivit mjuk och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel och dela i 8 tårtbitar. Lägg en klick mandelmassa eller hasselnötsmassa på varje tårbit och rulla ihop och böj till hästskoform. Till 48 gifflar har jag användt mig av 200 g hasselnötsmassa och 200 g mandelmassa. Låt gifflarna jäsa 30-40 minuter på plåt, pensla med ägg och strö ev på råsocker. Grädda 6-8 minuter mitt i ugnen på 250 grader.

Ullis

lördag 14 maj 2011

lördagsarbete i trädgården


Idag är vi många som arbetar i trädgården. Vår lilla tös har plockat mängder med blombuketter...


... medan den stora tjejen har byggt en koja. "Nu kan ni inte sopa längre, för kvasten har livit en flagga!" sa hon stolt.


En syrenhäck håller på att växa fram, och jag hoppas verkligen att plantorna ska ta sig. Vi har grävt upp dem från ett annan plats i trädgården, och nu ska de istället få bilda en vägg för att skapa en liten mysig och insynsskyddad vrå i ett hörn. Dessutom håller jag på att höja upp en rabatt i trädgården och flytta dit perenner, bl.a. nävor och liljenkonvaljer, som tidigare har växt i en annan del av trädgården.


Härligt att blogger fungerar igen! Ni har alla mina inlägg kommit tillbaks, saknas bara några av kommentarerna.

Ha en skön och grön söndag!
Ullis

tisdag 10 maj 2011

så otäck kanske hon inte blev...



Idag har en liten fågelskrämma flyttat in i jordgubbslandet. Jag hade tanken på henne redan förra sommaren, men blev inte nöjd med resultatet då. Kanske syns det att jag har blivit inspirerad av Tove Janssons "Det osynliga barnet", sagan om flickan som hade så dåligt självförtroende att hon blev osynlig, men som av mumintrollens kärlek sakta blev synlig igen.


Jag har gjort henne av tyg, band och armeringsstål. Armeringsstålet hittade jag billigt på byggvaruhuset här i byn, och där klippte de även till det i de längder jag ville ha. Jag lackade stålet först för att flickans klänning och rosett inte ska bli rostiga. Banden på klänningen och rosetten blåser lätt i vinden, men kanske måste jag sätta dit fler band som fladdrar om fåglarna ska skrämmas. Jag har även tänkt knyta någon bjällra runt halsen som plingar lätt, eller en liten prisma som blänker i solen.

                          

Kanske är hon inte tillräckligt skrämmande för att få kallas fågelskrämma, men hon kommer få stanna kvar hos oss. Jag måste komma på fler platser i trädgården där en liten fågelskrämma skulle kunna behövas, för jag längtar redan efter att få göra fler!

Ullis

måndag 9 maj 2011

jag har vunnit!!!


Jag har vunnit en prenumerattion på tidningen Fixa Sommar hos Hillevi med den underbara bloggen stocksundgarden.blogspot.com! Hillevi är trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare, och har själv varit med och skrivit i tidningen. Besök hennes blogg så får ni massor av inspiration till er trädgård.
Jag är så glad!!

Idag är planen att eventuellt göra en liten fågelskrämma till mitt nyrensade jordgubbsland, bilder kommer när den är klar.

Ha en skön dag!
Ullis

söndag 8 maj 2011

kompis med ogräsen, försök 3

maskrosmarmelad



Igår kokade vi maskrosmarmelad här hemma. Jag gjorde marmeladen för första gången för ett par år sedan, mest på skoj, och blev då så förvånad över hur god den blev! Den påminner lite om flytande honung, både i smak och konsistens, och blir väldigt len. Den görs på maskrosens gula blomblad, citronskal och syltsocker. Jag hade några små flinka fingrar till hjälp när jag plockade av de gula bladen, och det behövdes för det är lite pilligt. Min lilla dotter har dessutom mer vana än jag att pilla sönder maskrosblommor! Receptet är inte mitt eget utan hämtat ur Sommarens söta av Lisa Eisenman Frisk och Monika Eisenman. Jag sökte på googel och hittade även deras recept på recept.nu, så är ni nyfikna på hur man gör marmeladen kan ni gå dit.



Hoppas ni får en härlig söndag!
Ullis

lördag 7 maj 2011

körsbär, plommon, päron och persika...



körsbär...
 
plommon...

och vackra persikoblommor

Det är så vackert i trädgården nu! Körsbär, plommon, päron och även vårt halvmeter långa körsbärsträd blommar för fullt! Det är bara äppelblommorna kvar, och jag tycker det är ganska bra att de tar lite längre tid på sig, så att vi har blommor i träden under lång tid.

I helgen blir det mycket trädgårdsarbete, det är i alla fall planen. Har tänkt rensa ogräs i rabatterna och flytta lite perenner. Jag och min minsta tös har plockat maskrosblommor idag, vi fick skynda oss på innan gräsklipparen kom körande över gräsmattan och skoningslöst plöjde alla blommor i den längs med marken... Maskrosblommorna ska vi ha till nästa ogräsrecept, vilket ni får läsa mer om här imorgon.

Ha en skön helg!
Ullis

torsdag 5 maj 2011

mumsiga rågbröd med müsli


Idag blev jag äntligen färdig att baka lite bröd, det var länge sedan sist, men det kalla vädret lockade inte till trädgårdsarbete så då blev det tid för bak. Jag gjorde bara en plåt med 12 småbröd, så de tog tyvärr snabbt slut. Ibland tänker jag att jag bara ska baka en liten sats för att det ska gå snabbt, men jag borde ha lärt mig vid det här laget att alltid baka minst dubbel sats så det räcker några dagar i alla fall. Gott blev det! Det går ganska smidigt att baka dessa småbröd eftersom man kan trycka ut dem dirket på bakplåtspappret efter första jäsningen (lite mindre knåd och kladd än vanligt alltså). Prova dem gärna!

platta ut degen direkt på bakplåtspappret

Recept på Ullis rågbröd med müsli (10-12 portionsbörd):
Smula ner 25 g jäst i en bunke. Häll i 1 tsk salt, 1½ msk mörk sirap och 4 dl ljummen mjölk. Rör tills jästen smält. Arbeta degen med elvispens degkrokar eller i en maskin. Blanda i 1 dl blandade frön, t.ex. linfrön och hackade solrosfrön, och 1½ dl müsli (gärna med russin i). Arbeta ner 3 dl fint rågmjöl och 4-5 dl vetemjöl. Degen ska vara kladdig. Strö på lite mjöl och täck med en bakduk. Ställ att jäsa i ca 1 timme. Lägg bakplåtspapper på en plåt och strö över lite mjöl. Häll ut degen på mjölet, och strö över linfrön, solrosfrön och lite grovt salt. Tryck ut degen till en stor kaka, 1½ cm hög. Skär kakan i 10-12 bitar och flytta isär dem lite. Jäs under bakduk 20-30 minuter. Grädda bröden i mitten av ugnen på 250 grader i 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

onsdag 4 maj 2011

blå söta kantväxter

söta blåa ormöga

ormöga till vänster och pärlhyacint till höger

Idag blir det ett par bilder på kantväxter hemma hos mig, som blommar nu i vår. Ormögat grävde jag upp från en skuggig plats i sommras, delade i massor av bitar och planterade som kantväxt i en lång rabatt, där det under sommaren  blommar vita och röda rosor. Rabatten har sol större delen av dygnet. Det blev 30-40 plantor och jag tyckte efteråt att jag hade gjort ett bra jobb. Ett par dagar senare läste jag om plantan, tydligen ska den växa i skugga för att trivas och bre ut sig ordentligt! Jag var beredd att gräva upp den i vår, men nu har den tagit sig rejält och blommar för fullt! Den verkar trivas mycket bra på sin nya plats och får stanna kvar. Pärlhyacinten växer som kantväxt i en ännu längre rabatt, 10 meter lång, och lyser vackert blå i april. Under sommaren blommar en häck av lavendel i denna rabatt, åtminstone i mina drömmar! Jag har inte hunnit få ihop lavendel  till hela rabatten, och de som finns där verkar inte trivas så bra, fast de har fått den optimala platsen, med mycket sol och sandblandad jord. Det som står i trädgårdsböckerna stämmer tydligen inte alltid... i alla fall inte för växterna här hemma.
Vad har ni för kantväxter?

Ullis

tisdag 3 maj 2011

björnbär och rabarber




Nu är jag snart klar med staketet på ena sidan av köksträdgården. Det är ganska snett och vingt, men det anser jag bara är charmigt! Jag hittade en björnbärsplanta som hade smugit sig in i trädgården vid stenmuren, så den grävde jag upp och satte vid staketet. Hoppas att den kan ta sig, den såg lite ledsen ut idag.

Jag använder all möjlig sly till staketen. Vi har någon form av sumakväxt på tomten som har brett ut sig, grenarna är kraftiga och ganska raka så där har jag tagit material till staketet. Vi bor i ett villakvarter, men på baksidan av tomten har vi lövskog, vilket betyder att bl.a. hassel ovälkommet dyker upp lite här och var i trädgården. Dess grenar är perfekta till staket, raka och lätta att böja!


Framför staketet odlade jag tidigare kryddor, men nu har jag istället flyttat dit ett par rabarberplantor, och de växer så det knakar! Det var bara ett par veckor sedan som de enbart bestod av knoppar som stack upp ur jorden!

Ha en skön dag!
Ullis